Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο υλικό που μπορεί να εφαρμοστεί στα έλκη ανθρώπων με διαβήτη και να τα θεραπεύσει πιο γρήγορα, με μια μόνο εφαρμογή.

Ερευνητές του University of Nottingham, ανακάλυψαν νέα κατηγορία πολυμερών που μπορούν να δώσουν οδηγίες σε κύτταρα του ανοσοποιητικού  και άλλα, ώστε να συμβάλλουν στην ίαση ελκών σε ανθρώπους με διαβήτη.

Ειδικοί του School of Life Sciences and Pharmacy, εξέτασαν  315 επιφάνειες πολυμερών και εντόπισαν ένα είδος που καθοδηγεί ενεργά ινοβλάστες και κύτταρα ανοσοποιητικού και προάγει την ίαση.

Ομάδα του School of Engineering δημιούργησε μικρά σωματίδια που είναι διακοσμημένα με αυτό το πολυμερές στην επιφάνειά τους. Αυτά τα σωματίδια θα μπορούσαν άμεσα να εφαρμοστούν στην περιοχή της πληγής.

Αυτή η δομή δίνει στα πολυμερή μοναδικές ιδιότητες, που μπορούν να εξατομικευτούν για διαφορετικές χρήσεις.

Χρησιμοποιώντας μικροσωματίδια πολυμερών, η ομάδα έδειξε οτι το νέο υλικό όταν χορηγείται στο έλκος ενός ζώου, παράγει 3 φορές περισσότερη δραστηριότητα ινοβλαστών σε διάστημα έως 96 ωρών και πετυχαίνει περισσότερο από 80% κλείσιμο έλκους.

Tο νέο πολυμερές θα μπορούσε να εφαρμοστεί ως επικάλυψη σε standard επικαλύψεις ελκών για να δώσει γρήγορη και αποτελεσματική αγωγή.

Τα αποτελέσματα επιτεύχθηκαν με μια μόνο εφαρμογή,  δήλωσε ο  Amir Ghaemmaghami, του School of Life Sciences.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Advanced Materials.

Πηγές:
Advanced Materials.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα