Τρεις αλλαγές στον τομέα των κλινικών μελετών, προωθεί το επόμενο διάστημα το υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρει σε σημερινή ανάρτησή του στο facebook ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, οι αλλαγές αφορούν τα εξής:

  • Η αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου των κλινικών μελετών, αξιοποιώντας τα πρώτα αποτελέσματα του Workshop μέσα από τη συμμετοχή Φορέων, ερευνητών και νοσοκομείων.
  • Η λειτουργία πιλοτικών νοσοκομείων, τα οποία θα υλοποιούν συστηματικά κλινικές μελέτες.
  • Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας με τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Βιοϊατρικής Έρευνας

Σύμφωνα με τον κ. Κωτσιόπουλο, με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, οι παραπάνω στόχοι αναμένεται να γίνουν πραγματικότητα μέσα στο 2023.

"Για πρώτη φορά, η χώρα μας δίνει στις κλινικές μελέτες την βαρύτητα που τους αναλογεί ως επιστημονικό και οικονομικό εφόδιο", σχολιάζει.

Με αφορμή την παρουσία του σε εκδήλωση για τα 25 χρόνια Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ - Λίλλυ, ο κ. Κωτσιόπουλος σημειώνει πως η κλινική έρευνα αποτελεί τον κύριο μοχλό εξέλιξης για την επιστήμη και απαραίτητο συστατικό για την πρόσβαση των ασθενών σε αποτελεσματικές θεραπείες.

Αναφερόμενος στα όσα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, σημειώνει:

Θεσπίσαμε το αναπτυξιακό clawback, παρέχοντας κίνητρα και σταθερό περιβάλλον για επενδύσεις στον τομέα των κλινικών ερευνών. 

Ψηφίσαμε ρύθμιση για τη δυνατότητα των νοσοκομείων να έχουν έσοδα από τις κλινικές μελέτες, με σκοπό την προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού τους εξοπλισμού.

Διευρύναμε την υπάρχουσα άτυπη ομάδα εργασίας, ώστε να συμμετέχουν οι θεσμικοί φορείς, όπως η Ένωση Ασθενών, δημιουργώντας έτσι ένα εργαλείο
ανταλλαγής απόψεων, επίλυσης προβλημάτων και ανάπτυξης των κλινικών μελετών.

Θέσαμε την υλοποίηση κλινικών μελετών ως παράμετρο αξιολόγησης για τους διοικητές των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, διοργανώνεται το πρώτο μεγάλο workshop, το οποίο θα λάβει χώρα στο Κεντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer, στη Θεσσαλονίκη, στις 14 και 15 Δεκεμβρίου.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παγκόσμια Ημέρα Αμφιβληστροειδούς - 30 Σεπτεμβρίου
Είναι η αντισύλληψη μία αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση;
Χρυσοχοΐδης: Τέλος οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία - Η εντολή για τις συμβάσεις