Στο Στάδιο των Παρεμβάσεων έχει εισέλθει πλέον το Πανελλήνιο Πρόγραμμα Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων και της Μικροβιακής Αντοχής «GRIPP-SNF», μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της 6μηνιαίας περιόδου καταγραφής.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν διήμερες επισκέψεις στα συμμετέχοντα νοσοκομεία, με σκοπό την διερεύνηση της υιοθέτησης των συστηνόμενων παρεμβάσεων, των εμποδίων για την πιστή εφαρμογή τους, την ευαισθητοποίηση του προσωπικού των τμημάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και την ενδυνάμωση της συνεργασίας.  

Οι διήμερες επισκέψεις περιελάμβαναν αρχικά συνάντηση με τη Διοίκηση και την Επιτροπή Λοιμώξεων του κάθε νοσοκομείου, όπου συζητήθηκε διεξοδικά η εξέλιξη της πορείας του Προγράμματος και τα δεδομένα διμήνου [δείκτες λοιμώξεων από κεντρικούς καθετήρες (CLABSI) και Υγιεινής των Χεριών] μετά την εξάμηνη βασική περίοδο επιτήρησης. Στη συνέχεια, οι Επιστημονικές Ομάδες του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO (cleoresearch.irg) και του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.Π.Υ.) επισκέφθηκαν τα συμμετέχοντα τμήματα των νοσοκομείων.

Σημειώνεται ότι στις συναντήσεις συμμετείχαν και οι Senior Program Officers της Διεύθυνσης Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), κα Ελένη Αγουρίδη και κα Δανάη Ρουμή, οι οποίες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με το Διοικητικό και Επιστημονικό προσωπικό που συμμετέχει στο Πρόγραμμα και να δουν επιτόπου την υλοποίηση και εξέλιξη του προγράμματος «GRIPP-SNF».

Υπενθυμίζεται ότι το «GRIPP-SNF», το πλέον φιλόδοξο Πρόγραμμα Πρόληψης και Ελέγχου των Λοιμώξεων και της Μικροβιακής Αντοχής, έχει συστρατεύσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και εφαρμόζει συστηματική ηλεκτρονική επιτήρηση και καταγραφή των λοιμώξεων καθώς και σύγχρονες στρατηγικές, μεθόδους και εργαλεία για περιορισμό των νοσοκομειακών λοιμώξεων, πιλοτικά σε 10 δημόσια νοσοκομεία,  με προοπτική την επέκτασή του σε όλα τα ελληνικά νοσοκομεία. Το Πρόγραμμα πραγματοποιείται με αποκλειστική χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο