Νέα έρευνα του UCL εντόπισε τάσεις συννοσηρότητας. Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία 4 εκατομμυρίων ασθενών στη Βρετανία.

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Digital Health, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ιατρικά αρχεία για να εντοπίσουν συστηματικά τάσεις ομαδοποίησης 308 ψυχικών και σωματικών παθήσεων σε ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών και εθνικοτήτων.

Ορισμένες τάσεις που εντοπίστηκαν περιλαμβάνουν: καρδιακή ανεπάρκεια συχνά συμβαίνει με υπέρταση, κολπική μαρμαρυγή, σταθερή στηθάγχη, οστεοαρθρίτιδα, έμφραγμα, χρόνια νεφρική νόσο, διαβήτη τύπου 2 και ΧΑΠ.

Η υπέρταση συνδεόταν πιο ισχυρά με νεφρικές διαταραχές σε ανθρώπους 20–29 ετών αλλά με δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2 σε ανθρώπους 40 ετών και άνω.


Ο καρκίνος μαστού συνδεόταν με διαφορετικές συννοσηρότητες σε ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων, το άσθμα με διαφορετικές συννοσηρότητες μεταξύ των φύλων και η διπολική διαταραχή με διαφορετικές συννοσηρότητες σε νεαρότερες ηλικίες έναντι μεγαλύτερων.

Ο καθηγητής Σπύρος Δεναξάς, δήλωσε ότι η νέα έρευνα είναι το πρώτο βήμα κατανόησης του πώς συμβαίνουν μαζί αυτές οι νόσοι και του εντοπισμού της βέλτιστης θεραπείας τους.

Η έρευνα περιλαμβάνει προσβάσιμα εργαλεία που θα βοηθούν χρήστες να οπτικοποιούν νόσους που εμφανίζονται μαζί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας