Ανθρωποι που εμφάνισαν έρπητα ζωστήρα μπορεί ενδεχομένως να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου μελλοντικά, αναφέρει νέα μεγάλη έρευνα.

Η νέα έρευνα σε 200.000 ενηλίκους ανακάλυψε ότι όσοι νόσησαν από έρπητα ζωστήρα είχαν έως 38% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο τα επόμενα 12 χρόνια έναντι όσων δεν νόσησαν. Στο μεταξύ, ο κίνδυνος καρδιοπάθειας ήταν αυξημένος κατά 25%.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of the American Heart Association και δεν αποδεικνύουν αιτιατή σχέση. Όμως βιολογικά είναι λογικό, αναφέρουν ερευνητές.

Ο επανεργοποιημένος ιός μπορεί να εισχωρήσει στα αγγεία, να προκαλέσει φλεγμονή και αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει σε καρδιαγγειακά συμβάντα όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η Dr. Sharon Curhan, του Brigham and Women's Hospital, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές πόσον καιρό διαρκεί ο κίνδυνος.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο έρπης ζωστήρας συνδέεται με σημαντικά υψηλότερο μακροπρόθεσμιο κίνδυνο μεγάλου συμβάντος, που ενδεχομένως μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον 12 χρόνια μετά τον έρπητα.

Tα ευρήματα βασίστηκαν σε 200.000 Αμερικανούς επαγγελματίες υγείας που παρακολουθήθηκαν για έως 16 χρόνια. Στο διάστημα αυτό, 3.600 υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο και 8.620 καρδιοπάθεια.

Γενικά, άνθρωποι με ιστορικό έρπητος ζωστήρα είχαν 38% περισσότερες πιθανότητες για εγκεφαλικό και ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος 5-8 χρόνια μετά τον έρπητα.

Ο κίνδυνος καρδιοπάθειας ήταν αυξημένος κατά 25% και αυξήθηκε στα 9-12 χρόνια μετά το επεισόδιο έρπητος ζωστήρα.

Πηγές:
Journal of the American Heart Association

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα