Ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) ενημέρωσε για την αύξηση των θανάτων σε παιδιά και νέους που προκαλούνται από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (οστρακιά). Προτρέπει μάλιστα τους γονείς να ζητήσουν αμέσως ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσουν τα τυπικά συμπτώματα.

Οι στρεπτόκοκκοι Α, μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνες επιπλοκές εάν εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, διεξάγονται έρευνες μετά από αναφορές για αύξηση των λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α σε παιδιά τις τελευταίες εβδομάδες, οι οποίες έχουν προκαλέσει σοβαρή νόσηση.

Επί του παρόντος, όπως αναφέρεται, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κυκλοφορεί νέο στέλεχος του βακτηρίου. Η αύξηση πιθανότατα σχετίζεται με υψηλή κυκλοφορία του βακτηρίου στην κοινότητα.  Δεν έχει έως τώρα αποσαφηνιστεί ο λόγος για τον οποίο παρατηρούνται υψηλότερα από τα συνηθισμένα ποσοστά αυτών των λοιμώξεων. Υπάρχει ένας πιθανός συνδυασμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου συγχρωτισμού σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και της αύξησης που παρατηρείται στις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Οι γονείς σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο πάντως κλήθηκαν αυτές τις ημέρες να επαγρυπνούν για τυχόν εμφανή συμπτώματα που σχετίζονται με λοίμωξη από Α-στρεπτόκοκκο στα παιδιά τους, μετά το θάνατο εννέα παιδιών ηλικίας 12 ετών και κάτω από μια τέτοια λοίμωξη, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Independent.

Στις 2 Δεκεμβρίου, ο Οργανισμός Ασφαλείας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) ενημέρωσε για πρώτη φορά το κοινό για το πρόβλημα, το οποίο φαίνεται να κορυφώνεται. Αφορμή για την έκθεση ήταν ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός κρουσμάτων οστρακιάς.

Σύμφωνα με την έκθεση, την 46η εβδομάδα είχαν αναφερθεί 851 κρούσματα αυτής της νόσου που προκαλείται από στρεπτόκοκκους της ομάδας Α. Τα προηγούμενα έτη, ο μέσος αριθμός των αναφερόμενων περιπτώσεων ήταν 186.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, τα βακτήρια μπορεί να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη Α (iGAS). Οι λοιμώξεις αυτές συνδέονται με κίνδυνο θνησιμότητας 30 έως 60 τοις εκατό, ιδίως σε περιπτώσεις σήψης, στρεπτοκοκκικού συνδρόμου τοξικού σοκ (STSS) ή νεκρωτικής απονευρωσίτιδας (NF).

Κατά την ημέρα της κοινοποίησης της UKHSA στις 2 Δεκεμβρίου, είχαν καταγραφεί πέντε θάνατοι εντός επτά ημερών από τη διάγνωση iGAS σε παιδιά κάτω των δέκα ετών στην Αγγλία. Αυτό ισοδυναμεί με 2,3 κρούσματα iGAS ανά 100.000 παιδιά ηλικίας ενός έως τεσσάρων ετών, σε σύγκριση με μέσο όρο 0,5 κρούσματα ανά 100.000 παιδιά τα άλλα έτη.

Υπήρξαν επίσης 1,1 κρούσματα ανά 100.000 παιδιά ηλικίας πέντε έως εννέα ετών, σε σύγκριση με 0,3 κρούσματα ανά 100.000 παιδιά τα άλλα έτη. Εν τω μεταξύ, τα αναφερόμενα κρούσματα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. 

Η τελευταία φορά που υπήρξε αυξημένος αριθμός σοβαρών ασθενειών από στρεπτόκοκκο Α στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το χειμώνα του 2017/18. Εκείνη την περίοδο, τέσσερα παιδιά κάτω των δέκα ετών πέθαναν από επιπλοκές την ίδια περίοδο.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κυκλοφορεί ένα νέο στέλεχος βακτηρίων. Πιθανώς κυκλοφορούν πολλά βακτήρια γενικά, όπως αναφέρει η Αρχή. Υπάρχουν επίσης πολλοί ιοί που προκαλούν πονόλαιμο, κρυολόγημα και βήχα. Αυτές οι ασθένειες συνήθως δεν απαιτούν ιατρική παρέμβαση.

Ωστόσο, περιστασιακά μπορεί να αναπτυχθεί μια βακτηριακή λοίμωξη βάσει μιας ιογενούς νόσου, η οποία μπορεί να επιδεινώσει την πορεία της νόσου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λόγοι για να πιάσετε όντως τον Μάη και να βγείτε από το σπίτι
Υπέρταση: Πτώσεις και κατάγματα μετά την έναρξη ή εντατικοποίηση της θεραπείας
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας