Πάνω από το όριο της επιδημίας (10%), παραμένουν τα ποσοστά των ατόμων στην Ευρώπη που προσέρχονται σε γιατρούς με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού και τα τεστ βγαίνουν θετικά στη γρίπη. Τη προηγούμενη εβδομάδα "σκαρφάλωσε" στο 20%, από 15% την προηγούμενη. 

Σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο, η θετικότητα των τεστ είναι από 40% και πάνω. Πρόκειται για τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ιταλία. Τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

  • Γερμανία (50%).
  • Ελλάδα (46%).
  • Ιταλία (40%).
  • Σλοβακία (37%).
  • Γαλλία (26%).
  • Εσθονία (26%).
  • Πολωνία (25%).
  • Βέλγιο (22%).
  • Ισπανία (18%),
  • Ολλανδία (17%).
  • Λουξεμβούργο (15%).
  • Τσεχία (11%).

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε πρόσφατη έκθεσή τους για τη δραστηριότηατ της γρίπης στη Γηραιά Ήπειρο.

Οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν πως η δραστηριότητα της γρίπης αυξάνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, με 14 χώρες να αναφέρουν δραστηριότητα με μέτρια έως πολύ υψηλή ένταση.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις έχουν δείξει πως επικρατούν ιοί τύπου Α και Β, με το υποστέλεχος Α(Η3Ν2) να κυριαρχεί. Ο ιός τύπου Β επικρατεί στην ανατολική Ευρώπη και ο Α (Η3Ν2) στη δυτική, όπου αυξάνονται οι ανιχνεύσεις του πανδημικού στελέχους Α (Η1Ν1)pdm. Καταγράφονται νοσηλείες σε απλούς θαλάμους και ΜΕΘ.

Συγκυτιακός ιός

Στην ίδια έκθεση, παρατίθενται στοιχεία και για την πορεία των λοιμώξεων με συγκυτιακό ιό (RSV). Όπως αναφέρεται, σε 21 ευρωπαϊκά κράτη εντοπίζονται ποσοστά θετικότητας RSV πάνω από 3%, για τρεις ή περισσότερες διαδοχικές εβδομάδες.

Πρόκειται για τις χώρες: Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Κροατία, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία.

Από τις αρχές Οκτωβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου, έχουν αναφερθεί 30.113 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 283.826 δείγματα που αναλύθηκαν (θετικότητα 10,6%) σε ασθενείς από νοσοκομεία, σχολεία και δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Οι υγειονομικές Αρχές της Μάλτας ανέφεραν 250 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων πέντε ασθενών σε ΜΕΘ και οκτώ θανάτους. Από τους ασθενείς, οι 143 ήταν παιδιά έως 4 ετών (57%), εκ των οποίων τα 80 κάτω του 1 έτους.

Οι ειδικοί του ECDC επισημαίνουν πως στις χώρες με υψηλή δραστηριότητα, η θετικότητα έχει αυξηθεί από 4% στις αρχές Οκτωβρίου στο 32% στις αρχές Δεκεμβρίου.

Σχολιάζουν πως ο RSV είναι ένας κοινός αναπνευστικός ιός που γενικά οδηγεί σε ήπια αναπνευστικά συμπτώματα. Μπορεί, ωστόσο, να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια μεταξύ βρεφών και ηλικιωμένων και αποτελεί κύρια αιτία βρογχιολίτιδας και πνευμονίας στα βρέφη.

Ορισμένες χώρες έχουν αναφέρει αύξηση των ανιχνεύσεων RSV πολύ νωρίς κατά τη διάρκεια της σεζόν, με αναφορές αύξηση των εισαγωγών σε παιδιατρικά νοσοκομεία στη Γαλλία, στην Ιρλανδία, στην Ισπανία, στη Σουηδία και στις ΗΠΑ.

Η περίδος δραστηριότητας του RSV ξεκίνησε φέτος πιο νωρίς από ό,τι σε περιόδους πριν από την πανδημία, πιθανότατα λόγω συνδυασμού αυξημένης επαφής μεταξύ των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία, μετά την πλήρη χαλάρωση των παρεμβάσεων στο πλαίσιο της πανδημίας και του ανταγωνισμού μεταξύ των ιών του αναπνευστικού (RSV, κορωνοϊού και γρίπης).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο