Νέα έρευνα επιβεβαίωσε σχέση μεταξύ  COVID-19-και σε μικρότερο βαθμό του εμβολίου της COVID-19- και του συνδρόμου ορθοστατικής ταχυκαρδίας.

Οσοι πάσχουν από το σύνδρομο, συχνά λιποθυμούν ή ζαλίζονται και έχουν ταχυκαρδία και χαμηλή πίεση.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Cardiovascular Research, έδειξε σχέση μεταξύ ασθενών που διαγνώστηκαν με long COVID – και πιθανόν ανθρώπων που εμβολιάστηκαν-και του συνδρόμου, το οποίο επηρεάζει την αρτηριακή πίεση και τους παλμούς

Ο Dr. Alan Kwan, του Cedars-Sinai Medical Center, δήλωσε ότι το κύριο μήνυμα εδώ είναι ότι ενώ βλέπουμε πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολιασμού κατά της COVID-19 και του συνδρόμου ορθοστατικής ταχυκαρδίας, η πρόληψη της COVID-19 με τον εμβολιασμό είναι ο καλύτερος τρόπος μείωσης του κινδύνου εμφάνισης συνδρόμου ορθοστατικής ταχυκαρδίας.

Δήλωσε, ότι σχέση μεταξύ του συνδρόμου και του εμβολίου πρέπει να επιβεβαιωθεί με περαιτέρω έρευνα.

Η έρευνα ανέλυσε 300.000 ασθενείς του Cedars-Sinai Health System στο Λος Αντζελες, μεταξύ 2020 και 2022, που είτε είχαν λοίμωξη SARS-Cov-2 είτε εμβολιάστηκαν με εμβόλιο mRNA της Moderna ή της Pfizer-BioNTech.

Ενώ οι ερευνητές ανακάλυψαν μικρή αύξηση του κινδύνου για ορθοστατική ταχυκαρδία 90 ημέρες μετά την έκθεση στο εμβόλιο, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος για αυτήν ήταν 5 φορές μεγαλύτερος σε όσους νόσησαν με COVID-19.

Πηγές:
Nature Cardiovascular Research

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA