Πειραματική ανοσοθεραπεία φαίνεται πολύ αποτελεσματική όσον αφορά την επίθεση στον καρκίνο του μυελού των οστών, με σχεδόν 3 στους 4 ασθενείς να ανταποκρίνονται, έδειξαν αποτελέσματα νέας κλινικής δοκιμής.

Το φάρμακο, talquetamab, δρα προσκολλώμενο στα κύτταρα του ανοσοποιητικού και στα καρκινικά κύτταρα του πολλαπλού μυελώματος.

Η θεραπεία -- διειδικό αντίσωμα  – οδηγεί τα λευκά αιμοσφαίρια να επιτίθενται και να σκοτώνουν κύτταρα του πολλαπλού μυελώματος. Οι ερευνητές περιέγραψαν τη μέθοδο ως κάτι που φέρνει τον στρατό ακριβώς μπροστά στον εχθρό.

Σε κλινική δοκιμή φάσης 2, το 73% των ασθενών βοηθήθηκαν από το φάρμακο, ανέφεραν ερευνητές στο συνέδριο της American Society of Hematology.

Η δοκιμή περιέλαβε 300 ασθενείς με υποτροπιάζον πολλαπλούν μυέλωμα, παρά την αγωγή με τουλάχιστον 3 διαφορετικά αντικαρκινικά φάρμακα.

Περισσότερο από το 30% των ασθενών που ανταποκρίθηκαν στο φάρμακο φάνηκε να είναι ελεύθεροι καρκίνου μετά την αγωγή με το talquetamab. Ακόμη ένα 60% όσων ανταποκρίθηκαν είχαν πολύ καλή απόκριση-ο καρκίνος ουσιαστικά μειώθηκε.

Χρειάστηκε λίγο περισσότερο από 1 μήνας για τους ασθενείς να ανταποκριθούν στο φάρμακο και η μέση διάρκεια απόκρισης έως σήμερα είναι περισσότερο από 9 μήνες.

Το talquetamab στοχεύει διαφορετικό υποδοχέα στα καρκινικά κύτταρα έναντι άλλων φαρμάκων για το μυέλωμα, δίνοντας νέες ελπίδες σε αυτούς τους ασθενείς.

Ο Dr. Ajai Chari, του Mount Sinai's Tisch Cancer Institute στη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι αυτό σημαίνει πως σχεδόν τρία τέταρτα αυτών των ασθενών κοιτούν με νέα όρεξη τη ζωή.

Το ποσοστό απόκρισης στο talquetamab είναι υψηλότερο από αυτό στις πιο προσβάσιμες θερπαέιες της νόσου, δήλωσε ο Chari.

Οι παρενέργειες ήταν σχετικά συχνές αλλά περιγράφηκαν ως ελαφρές.

Όμως μόνο το 5% των ασθενών αποχώρησαν από τη δοκιμή λόγω παρενεργειών.

Η κλινική δοκιμή χρηματοδοτήθηκε από την Janssen, που ανέπτυξε το talquetamab.

Αποτελέσματα που παρουσιάζονται σε συνέδρια συνήθως θεωρούντο προκαταρκτικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις