Ο βραχύς, οδυνηρός πονοκέφαλος για πολλές ημέρες, ακόμα και συνεχόμενες εβδομάδες, ενδεχομένως σημαίνει ότι είναι περισσότερο πιθανό για κάποιον να έχει και άλλα προβλήματα υγείας, αναφέρουν ερευνητές.

Άνθρωποι με αθροιστική κεφαλαλγία έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίζουν άλλες παθήσεις όπως καρδιοπάθεια ή ψυχικές διαταραχές, έδειξε η νέα έρευνα.

Η Caroline Ran, του Karolinska Institute, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν όχι μόνο ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν αυξημένο κίνδυνο για άλλες νόσους αλλά και ότι αυτοί με τουλάχιστον μια επιπλέον πάθηση έχαναν 4 φορές περισσότερες ημέρες εργασίας λόγω νόσησης.

Είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες για μακροχρόνια απουσία.

Η έρευνα έγινε σε 3.200 Σουηδούς 16 έως 64 ετών, με αθροιστική κεφαλαλγία.

Οι περισσότεροι ήταν άντρες, επειδή αυτοί είναι πιο πιθανό να έχουν τέτοιους πονοκεφάλους.

Οι ερευνητές συνέκριναν ομάδα 16.200 ανθρώπων χωρίς πονοκεφάλους με παρόμοια ηλικία, φύλο και άλλους παράγοντες.

Εξέτασαν πόσες ημέρες τον χρόνο ήταν απόντες από την εργασία λόγω νόσησης.

Ανθρωποι με αθροιστική κεφαλαλγία έχαναν 63 ημέρες εργασίας λόγω νόσου και αναπηρίας σε σύγκριση με 34 ημέρες των υπολοίπων.

Περίπου το 92% όσων είχαν αθροιστικό πονοκέφαλο είχαν τουλάχιστον μια επιπλέον πάθηση. Περισσότερες γυναίκες με αυτού του τύπου τον πονοκέφαλο είχαν επιπλέον νόσους σε σχέση με τους άντρες— 96% έναντι 90%.

Δεν ήταν διαθέσιμες πληροφορίες για το αν κάπνιζαν ή έπιναν αλκοόλ οι συμμετέχοντες ούτε το βάρος τους, κάτι που είναι περιορισμός.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Neurology.

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ρινικό μικροβίωμα πιθανός διαγνωστικός βιοδείκτης για τη σηψαιμία
Ποιες τροφές είναι αφροδισιακές
'Αρειος Πάγος: Αντισυνταγματική η περικοπή στους μισθούς νοσοκομειακών γιατρών