Ο λύκος είναι μια πάθηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού επιτίθενται στους υγιείς ιστούς του ίδιου του σώματος, οδηγώντας σε φλεγμονή και βλάβη. Τα συμπτώματα μπορεί να περιορίζονται στο δέρμα, αλλά πιο συχνά ο λύκος προκαλεί επίσης εσωτερικά προβλήματα όπως πόνο στις αρθρώσεις. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να βλάψει την καρδιά, τα νεφρά και άλλα ζωτικά όργανα. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, υπάρχουν αγωγές που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά.

Πόνος στις αρθρώσεις

Ο πόνος στις αρθρώσεις και στους μυς είναι συχνά το πρώτο σημάδι του ερυθηματώδη λύκου. Αυτός ο πόνος τείνει να εμφανίζεται και στις δύο πλευρές του σώματος ταυτόχρονα, ιδιαίτερα στις αρθρώσεις των καρπών, των χεριών, των δακτύλων και των γονάτων. Οι αρθρώσεις μπορεί να φαίνονται φλεγμονώδεις και να τις αισθάνεστε ζεστές στην αφή. Αλλά σε αντίθεση με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, ο λύκος συνήθως δεν προκαλεί μόνιμη βλάβη στις αρθρώσεις.

Ποια είναι τα συμπτώματά του;

Εξάνθημα πεταλούδας

Ένα ενδεικτικό σημάδι του λύκου είναι ένα εξάνθημα σε σχήμα πεταλούδας στα μάγουλα και τη γέφυρα της μύτης. Άλλα κοινά δερματικά προβλήματα περιλαμβάνουν ευαισθησία στον ήλιο και κόκκινα στίγματα.

Αλλαγές στα νύχια

Ο λύκος μπορεί να προκαλέσει ράγισμα ή πτώση των νυχιών. Μπορεί να αποχρωματιστούν με μπλε ή κοκκινωπές κηλίδες στη βάση. Αυτό είναι αποτέλεσμα φλεγμονής αιμοφόρων αγγείων στην περιοχή κάτω από το νύχι. Το πρήξιμο μπορεί επίσης να κάνει το δέρμα γύρω από τη βάση του νυχιού να φαίνεται κόκκινο και πρησμένο.

Πυρετός και κόπωση

Οι περισσότεροι άνθρωποι με λύκο βιώνουν κάποιου βαθμού κόπωση. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό είναι αρκετά σοβαρό ώστε να εμποδίζει την άσκηση και άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν επίσης χαμηλό πυρετό από καιρό σε καιρό. Αυτός ο ανεξήγητος πυρετός μπορεί να είναι το μόνο προειδοποιητικό σημάδι σε μερικούς ανθρώπους.

Ευαισθησία στο φως

Πολλοί άνθρωποι με λύκο είναι ευαίσθητοι στον ήλιο. Μια μέρα στην παραλία μπορεί να προκαλέσει δερματικό εξάνθημα σε περιοχές που εκτίθενται στο φως και μπορεί να επιδεινώσει άλλα συμπτώματα του λύκου.

Τριχόπτωση

Οι ασθενείς μπορεί να περάσουν από περιόδους που τα μαλλιά τους πέφτουν ή γίνονται πιο λεπτά σε όλο το τριχωτό της κεφαλής. Μόλις τελειώσει η έξαρση, είναι πιθανό να ξαναφυτρώσουν νέες τρίχες.

Διάγνωση Λύκου

Η διάγνωση του λύκου μπορεί να είναι δύσκολη. Η ασθένεια μπορεί να μιμηθεί άλλες καταστάσεις και συχνά παίρνει διαφορετική πορεία σε διαφορετικούς ανθρώπους. Πολλοί άνθρωποι την έχουν για χρόνια πριν εμφανίσουν ενδεικτικά συμπτώματα. Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέταση για τον λύκο, ορισμένες πρωτεΐνες εμφανίζονται συνήθως στο αίμα ενός ασθενούς. Μια εξέταση αίματος για αντιπυρηνικά αντισώματα (ANAs) μπορεί να δώσει μια ένδειξη. Άλλες εργαστηριακές εξετάσεις μπορεί να ελέγξουν τον αριθμό των κυττάρων, τη λειτουργία των νεφρών και τον χρόνο πήξης. Μια βιοψία ιστού ενός εμπλεκόμενου οργάνου όπως το δέρμα ή τα νεφρά βοηθά μερικές φορές στη διάγνωση.

Τύποι Λύκου

Όταν οι άνθρωποι λένε "λύκο", συνήθως εννοούν τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, τον πιο κοινό και σοβαρό τύπο. Υπάρχουν όμως και άλλα είδη. Ο δερματικός ερυθηματώδης λύκος - που ονομάζεται επίσης δισκοειδής λύκος - περιορίζεται στο δέρμα και δεν προκαλεί βλάβη των οργάνων. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι ένα κυκλικό εξάνθημα. Ο συστηματικός λύκος που προκαλείται από φάρμακα προκαλεί προσωρινά συμπτώματα λύκου σε άτομα που λαμβάνουν τα φάρμακα αυτά.

Ιατρικές θεραπείες για Λύκο

Υπάρχουν τρόποι για τον έλεγχο των συμπτωμάτων του λύκου. Αυτά περιλαμβάνουν κορτικοστεροειδείς κρέμες για εξανθήματα και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για πόνο στις αρθρώσεις και τον πυρετό. Τα ανθελονοσιακά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του πόνου των αρθρώσεων, των ελκών και των εξανθημάτων. Τα κορτικοστεροειδή μπορούν επίσης να χορηγηθούν ως χάπια. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορούν να χορηγηθούν ενδοφλεβίως. Τα άτομα με σοβαρό λύκο μπορεί να ωφεληθούν από φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

  • Αυτοφροντίδα για τον Λύκο
  • Η πραγματοποίηση κάποιων αλλαγών στη ρουτίνα σας μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των εξάρσεων του λύκου:
  • Καλυφθείτε όταν είστε στον ήλιο
  • Μην καπνίζετε
  • Ασκηθείτε τακτικά
  • Βελτιώστε τις δεξιότητές σας στη διαχείριση του άγχους
  • Φροντίστε να ξεκουράζεστε πολύ

Καθώς ο λύκος εξελίσσεται, μπορεί να επηρεάσει τα όργανα του σώματος. Έως και τρία στα τέσσερα άτομα με λύκο μπορεί να αναπτύξουν προβλήματα στα νεφρά. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να μην προκαλούν συμπτώματα, αν και μερικοί άνθρωποι παρατηρούν πρήξιμο στα πόδια ή τους αστραγάλους τους.

Η κατάθλιψη και το άγχος αποτελούν κίνδυνο για τα άτομα με λύκο. Αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της επίδρασης της πάθησης στο νευρικό σύστημα σε συνδυασμό με τη συναισθηματική καταπόνηση της αντιμετώπισης μιας χρόνιας ασθένειας. Φροντίστε να συζητήσετε τυχόν ανησυχίες σχετικά με τη διάθεσή σας με το γιατρό σας ή με έναν ψυχολόγο. Υπάρχουν πολύ αποτελεσματικές θεραπείες για την κατάθλιψη και το άγχος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας