Η υποχώρηση της θερμοκρασίας αυξάνει τη χρήση των τζακιών. Δεν πρόκειται, ωστόσο, για την πιο υγιεινή επιλογή θέρμανσης, καθώς η έκθεση στον καπνό είναι επικίνδυνη, τόσο στο εσωτερικό του σπιτιού, όσο και στους εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, η  καύση του ξύλου παράγει ρύπους που αναγνωρίζονται ευρέως ως επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία. Πολλοί από αυτούς μπορούν να συμβούν, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Τα άτομα με πνευμονική νόσο αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο, ενώ ο ίδιο συμβαίνει με τα παιδιά, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τους πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα και τους διαβητικούς.

Οι ρύποι από την καύση του ξύλου μπορούν να προκαλέσουν βήχα, συριγμό, κρίσεις άσθματος, καρδιακές προσβολές, καρκίνο του πνεύμονα και πρόωρο θάνατο, μεταξύ άλλων επιπτώσεων στην υγεία. Μπορούν, επίσης, να επιδεινώσουν την ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Οι ειδικοί της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας σημειώνουν πως οι ρύποι είναι οι εξής:

  • Σωματίδια: Σε ορισμένα μέρη, η καύση ξύλου είναι η κύρια πηγή σωματιδιακής ρύπανσης.
  • Μονοξείδιο του άνθρακα: Ο καπνός του ξύλου προσθέτει στα εξωτερικά επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα, καθώς και αυξάνει τις συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους.
  • Οξείδιο του αζώτου: Βλάπτει την υγεία σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και συμβάλλει στη δημιουργία σωματιδιακής ρύπανσης.
  • Πτητικές ενώσεις: Πρόκειται για αέρια και ρύπους, που συμβάλλουν στη δημιουργία της τρύπας του όζοντος. Ορισμένα από τα αέρια είναι καρκινογόνα, συμπεριλαμβανομένου του βενζολίου και της φορμαλδεΰδης.
  • Κλιματική αλλαγή: Ο καπνός του ξύλου προσθέτει διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο στον αέρα, δύο ρύπους που συμβάλλουν σημαντικά στην κλιματική αλλαγή.

Προστατέψτε τον εαυτό σας 

Στην περίπτωση που η καύση ξύλου επηρεάζει την ποιότητα του αέρα στη γειτονιά σας:

Μείνετε σε εσωτερικούς χώρους: Παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με πνευμονική νόσο, καρδιαγγειακή νόσο ή διαβήτη θα πρέπει να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν να αναπνέουν καπνό, στάχτη και άλλη ρύπανση στην περιοχή.

Μη βασιστείτε σε μία απλή μάσκα σκόνης: Οι συνηθισμένες μάσκες σκόνης, σχεδιασμένες να φιλτράρουν μεγάλα σωματίδια, δεν θα σας βοηθήσουν. Εξακολουθούν να επιτρέπουν στα πιο επικίνδυνα μικρότερα σωματίδια να περάσουν. Ειδικές, πιο ακριβές μάσκες σκόνης με αληθινά φίλτρα HEPA θα φιλτράρουν τα επιβλαβή λεπτά σωματίδια, αλλά είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν από άτομα με πνευμονική νόσο. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε μάσκα, ειδικά εάν έχετε πνευμονική νόσο.

Λάβετε προφυλάξεις για τα παιδιά: Πρέπει να λαμβάνετε επιπλέον προφυλάξεις για τα παιδιά που είναι πιο ευαίσθητα στο κάπνισμα. Οι πνεύμονές τους εξακολουθούν να αναπτύσσονται και αναπνέουν περισσότερο αέρα (και κατά συνέπεια περισσότερη ρύπανση) ανά κιλό σωματικής μάζας από τους ενήλικες.

Κλείστε τα παράθυρα του αυτοκινήτου σας: Όταν οδηγείτε σε περιοχές με καπνό, κρατήστε τα παράθυρα και τους αεραγωγούς κλειστά. Ο κλιματισμός θα πρέπει να λειτουργεί μόνο στη ρύθμιση "ανακύκλωση αέρα".

Βάλτε τα κλιματιστικά σε λειτουργία ανακύκλωσης: Μείνετε μέσα όσο το δυνατόν περισσότερο, με πόρτες και παράθυρα κλειστά και κατά προτίμηση με καθαρό αέρα να κυκλοφορεί μέσω των κλιματιστικών και των φίλτρων αέρα. Χρησιμοποιήστε κλιματιστικά στη ρύθμιση ανακύκλωσης αέρα, για να αποφύγετε την έλξη εξωτερικού αέρα στο δωμάτιο.

Μην ασκείστε σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά εάν μυρίζετε καπνό ή παρατηρείτε ερεθισμό στα μάτια ή το λαιμό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή