Ερευνητές στην Αυστραλία αναφέρουν ότι η μεσογειακή διατροφή, εκτός των άλλων γνωστών οφελών της, μπορεί επίσης να βελτιώσει τη γονιμότητα, τις πιθανότητες επιτυχίας στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και την ποιότητα σπέρματος.

Κοινός παρονομαστής είναι η φλεγμονή.

Ο Simon Alesi, του Monash University στη Μελβούρνη δήλωσε ότι η επισκόπηση δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή ενδεχομένως μπορεί να αυξάνει τη γονιμότητα και να προσφέρει οφέλη στα ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν παιδί.

Ο Alesi δήλωσε ότι η φλεγμονή αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως παράγοντας που συμβάλλει σε φτωχή αναπαραγωγική υγεία και γονιμότητα που συχνά ονομάζονται ‘’φλεγμονώδης υπογονιμότητα’’.

Επίσης, οι βιοθρεπτικές ουσίες στη μεσογειακή διατροφή και η περιορισμένη πρόσληψη επεξεργασμένου κρέατος είναι πιθανόν να μειώνουν τη φλεγμονή βελτιώνοντας έτσι τη γονιμότητα.

Αντίθετα, η δυτικού τύπου διατροφή έχει συνδεθεί με περισσότερη φλεγμονή και άλλα προβλήματα υγείας.

Για τη συγκεκριμένη έρευνα, επιστήμονες επισκόπησαν έρευνες για τη διατροφή και τη γονιμότητα και ανακάλυψαν ότι η μεσογειακή διατροφή βελτιώνει την τακτικότητα του  μηνιαίου κύκλου και βελτιώνει την ποιότητα του εμβρύου, τις γεννήσεις και την ποιότητα του σπέρματος, καθώς και δείκτες που συνδέονται με την ενδομητρίωση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nutrients.

Πηγές:
Nutrients.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Κρούσματα παρβοϊού Β19 σε 4 ευρωπαϊκές χώρες - Το εξάνθημα του "χαστουκισμένου μάγουλου"
Θ Ψαλτοπούλου: Αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;