Τα Χριστούγεννα είναι από εκείνες τις στιγμές μέσα στον χρόνο που κάθε έννοια υγιεινής διατροφής φεύγει από το μυαλό μας. Δεν θα έπρεπε, φυσικά, αλλά είναι και λογικό να θέλουμε να απολαύσουμε τα πλούσια φαγητά της εποχής. Όπως επίσης και να ξεκουραστούμε λίγο περισσότερο. Το έχουμε όλοι ανάγκη, αλλά δεν πρέπει και να το παρακάνουμε με το καθισιό.

Πώς μπορούμε να βρούμε τη χρυσή τομή, λοιπόν; Αυτές είναι μερικές έξυπνες ιδέες για να παραμείνετε υγιείς και εντός ορίων, χωρίς να θυσιάσετε κάτι.

  • Αρχικά, μην το παρακάνετε με το αλκοόλ. Πέραν του ότι οι θερμίδες που θα σας πρόσφερε το αλκοόλ θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με κάτι πιο νόστιμο, είναι και καλή ιδέα να μην πιείτε παραπάνω για να είστε ασφαλείς μετά, όπως και για να αποφύγετε τυχόν συναισθηματικές στιγμές που μπορεί να σας χαλάσουν την διάθεση.
  • Δεν χρειάζεται να το παρακάνετε ούτε με το πόσο φαγητό ετοιμάζετε. Συνήθως τα μεγάλα γεύματα διαρκούν... τρεις με τέσσερις ημέρες. Τα περισσότερα μαγειρεμένα φαγητά αντέχουν τόσο στο ψυγείο, και μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε ό,τι έμεινε για νέα πιάτα.
  • Φροντίστε, πέρα από όλα, να τρώτε κάθε μέρα φρούτα, για να λαμβάνετε τις απαραίτητες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Ίσως και για να σας κόβουν την όρεξη λίγο από τα άλλα γλυκά.
  • Η πρωτεΐνη δεν λείπει από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αλλά είναι σημαντική και η ποιότητά της. Αντί για τηγανισμένα φαγητά, προτιμήστε ψητά. Τα αλλαντικά μπορούν να αντικατασταθούν από μαγειρεμένο κρέας ως μεζέ.
  • Η σαλάτα δεν πρέπει να λείπει από κανένα γεύμα. Φροντίστε να λαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες κάθε μέρα, και μέσω των λαχανικών αλλά επίσης αλλάζοντας το λευκό ψωμί με ψωμί ολικής, και χρησιμοποιώντας καστανό αντί για λευκό ρύζι.
  • Μην ξεχνάτε τη γυμναστική, επειδή πάντα παίζει σημαντικό ρόλο στην εξίσωση. Μετά από ένα μεγάλο, χορταστικό γεύμα μπορεί να θέλετε να ξαπλώσετε κάτω από την κουβέρτα, αλλά μια σύντομη βόλτα θα σας βοηθήσει να χωνέψετε, και θα προσθέσει μερικά έξτρα βήματα στην ημέρα σας.

Είναι μέρες που ερχόμαστε σε επαφή με πολύ κόσμο, και ειδικά με την οικογένεια. Αυτό μπορεί να είναι καλό, αλλά μπορεί να είναι και πολύ αγχωτικό. Κανονίστε τις εξόδους σας με βάση το πόσο κοινωνικοί νιώθετε. Είστε σε περίοδο που λίγη εξωστρέφεια θα σας κάνει καλό, ή θα προτιμούσατε να δείτε μόνο λίγα κοντινά σας άτομα; Δεν υπάρχουν ενοχές για ό,τι και να διαλέξετε, επειδή - στο τέλος - είναι και αυτή μια επιλογή για την υγεία σας.

Προσπαθήστε κάθε μέρα να λέτε κάτι καλό στον εαυτό σας. Ακούγεται σαχλό, αλλά για πολλούς ανθρώπους η περίοδος των γιορτών μπορεί να γίνει ιδιαίτερα σκοτεινή. Οι λόγοι είναι αμέτρητοι και πολύ προσωπικοί για τον καθένα, γι' αυτό και είναι σημαντικό να δείχνουμε πρώτα οι ίδιοι λίγη στοργή στον εαυτό μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση