Καμπανάκι για πιο αποτελεσματικά μέτρα επιτήρησης του κοκκύτη, κρούουν οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Σε σημερινή τους έκθεση, τονίζουν πως, παρά τις ευρέως εφαρμοσμένες εκστρατείες παιδικού εμβολιασμού, ο κοκκύτης παραμένει παγκοσμίως μία από τις κορυφαίες αιτίες θανάτου, που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό.

Όπως αναφέρουν, το 2012, εκδηλώθηκαν επιδημίας κοκκύτη σε μία σειρά από χώρες, όπως η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το 2018 δηλώθηκαν 151.074 κρούσματα σε όλον τον κόσμο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των χορηγούμενων εμβολίων.

Το σύνολο των χωρών, πλην της Πολωνίας, στρέφονται από τα ολοκυτταρικά εμβόλια κατά του κοκκύτη (WCV), στα ακυτταρικά εμβόλια (ACV), τα οποία περιέχουν ένα έως πέντε αντιγόνα.

Η ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο διαρκεί έως την ηλικία των 10 ετών, με αποτέλεσμα να αναφέρονται όλο και περισσότερα κρούσματα σε εφήβους και ενηλίκους. Σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, καταγράφονται διαφορές στην πρωτεϊνική σύνθεση των εμβολίων και του αιμόφιλου του κοκκύτη.

Από το 1994, έχουν απομονωθεί ανθεκτικές και πιο πολυσματικές μορφές του κοκκύτη στις ΗΠΑ, στη Γαλλία, στο Ιράν και στην Κίνα, όπου η αύξηση είναι πολύ μεγάλη την τελευταία δεκαετία. Παρόμοια δείγματα έχουν απομονωθεί στην Αυστραλία, στη Φινλανδία, στην Ιταλία και στη Νορβηγία.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, λόγω των διαφορετικών προγραμμάτων ανοσοποίησης, που εφαρμόζονται στην Ευρώπη, πολλά τεστ ενδέχεται να οδηγήσουν σε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.

Μετάδοση - συμπτώματα

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), διακρίνονται τρία στάδια της νόσου:

  • Το πρόδρομο ή καταρροϊκό που διαρκεί 1-2 εβδομάδες κατά τις οποίες ο ασθενής έχει καταρροϊκά φαινόμενα και άτυπο ερεθιστικό ξηρό βήχα αρχικά νυκτερινό.
  • Το παροξυσμικό που διαρκεί 1 - 6 εβδομάδες και ο βήχας γίνεται προοδευτικά εντονότερος, επέρχεται κατά παροξυσμούς και παίρνει σπασμωδικό (κοκκυτικό) χαρακτήρα. Οι παροξυσμοί του βήχα φθάνουν κατά μέσο όρο τους 15 το 24ωρο. Χαρακτηριστικά μετά από βαθιά εισπνοή επέρχονται κατά την ίδια εκπνοή πολλές βηχικές ώσεις, τις οποίες ακολουθεί βαθιά, ηχηρή, συριγμώδης εισπνοή (εισπνευστικός συριγμός). Ο παροξυσμός περιλαμβάνει επεισόδια βήχα που διαδέχονται το ένα το άλλο με αυξανόμενη ένταση που συχνά τελειώνουν με εμετό. Στην αιχμή των παροξυσμών του βήχα προκαλείται άπνοια που οδηγεί σε κυάνωση η οποία παρέρχεται μετά από εισπνευστικό συριγμό.
  • Το στάδιο της αποδρομής που διαρκεί 2 - 3 εβδομάδες και οι παροξυσμοί γίνονται ηπιότεροι και αραιότεροι και τελικά σταματούν. Ο πυρετός κατά τη διάρκεια της νόσου όταν υπάρχει είναι συνήθως ήπιος.

Η μετάδοση γίνεται αερογενώς με σταγονίδια ή με άμεση επαφή με εκκρίσεις από το αναπνευστικό σύστημα νοσούντων ατόμων. Σε εμβολιασμένους πληθυσμούς, τα βακτήρια συχνά μεταφέρονται στο σπίτι από ένα μεγαλύτερο σε ηλικία αδερφάκι ή μερικές φορές από έναν ενήλικο.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα