Νέα έρευνα εξέτασε τη σχέση κατανάλωσης καφέ και μελλοντικού  κινδύνου εγκύων για διαβήτη τύπου  2.

Σε σύγκριση με τον γενικό θηλυκό πληθυσμό γυναίκες που είχαν διαβήτη κύησης ενδεχομένως είχαν δεκαπλάσιο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Ο Cuilin Zhang του GloW δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο καφές όταν καταναλώνεται κατάλληλα, 2-5 φλιτζάνια την ημέρα, χωρίς ζάχαρη και υψηλά λιπαρά θα πρέπει να ενσωματωθεί σε σχετικά υγιεινό τρόπο ζωής για ορισμένους πληθυσμούς.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 4.500 γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης για 25 χρόνια εστιάζοντας στην μακροχρόνια κατανάλωση και τον κίνδυνο. Οι περισσότερες ήταν λευκές.

Σε σύγκριση με αυτές που δεν έπιναν καφέ, όσες κατανάλωναν τουλάχιστον 4 φλιτζάνια την ημέρα μετά την κύηση, είχαν 53% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Οσες έπιναν 2-3 φλιτζάνια είχαν χαμηλότερο κίνδυνο κατά 17%, και όσες έπιναν 1 φλιτζάνι ή λιγότερο είχαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο.

Ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν φάνηκε να έχει παρόμοια οφέλη. Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι σχετικά λίγες έπιναν τέτοιο καφέ και ενδεχομένως σε αυτό οφείλεται η απουσία εντοπισμού  σχέσης.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η αντικατάσταση σακχαρούχων ροφημάτων με καφέ που περιείχε καφεΐνη μείωνε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 10% για φλιτζάνι με τεχνητά γλυκαντικά και κατά 17% όταν περιεχόταν ζάχαρη.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο καφές θα μπορούσε να είναι ωφέλιμος λόγω των βιοενεργών συστατικών του, όπως οι πολυφαινόλες.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να εξεταστεί ο ρόλος της κατανάλωσης καφέ και της επίδρασης στην υγεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα