Νέα έρευνα ανακάλυψε τρόπο χρήσης τεχνητής νοημοσύνης για τη διάγνωση ιστών των ασθενών την ώρα της εγχείρησης, βελτιώνοντας την ταχεία διάγνωση κατά τη διάρκεια κρίσιμων στιγμών.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Biomedical Engineering, ερευνητές του Mahmood Lab στο Brigham and Women's Hospital, ανέπτυξαν μέθοδο που επιτρέπει στην τεχνητή νοημοσύνη να μεταφράζει μεταξύ κρυοτεμαχίων και της χρήσης μεθόδου για εξέταση ιστών κατά την εγχείρηση, για τη βελτίωση της ακρίβειας γρήγορης ανάλυσης.

Η μέθοδος έχει τη δυνατότητα να βελτιώνει το αποτέλεσμα στους ασθενείς όταν οι γιατροί πρέπει να κάνουν ταχεία διάγνωση στη μέση μιας εγχείρησης και να μειώνει τον χρόνο που απαιτείται για την εξέταση ιστού σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές.

Ζητήθηκε από παθολόγους να κάνουν διάγνωση από εικόνες που ‘’πέρασαν’’ από τη νέα μέθοδο και από τις παραδοσιακές εικόνες κρυοτεμαχίων.

Η μέθοδος βελτίωσε την ποιότητα της εικόνας και τη διαγνωστική ακρίβεια μεταξύ των ειδικών.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μέθοδος θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε κάθε είδους εγχείρηση για τον καρκίνο. Ανοίγει πολλές πιθανότητες για τη βελτίωση της διάγνωσης και την περίθαλψη του ασθενούς.

Πηγές:
Nature Biomedical Engineering,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά