Για ανθρώπους με καρδιοπάθεια, νέα έρευνα δείχνει ότι η μοναξιά, η κοινωνική απομόνωση και το να ζει κάποιος μόνος μπορούν να αφαιρέσουν χρόνια από τη ζωή του.

Τα παραπάνω θέτουν ανθρώπους με καρδιαγγειακή νόσο σε μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αναφέρει η έρευνα.

Η Róisín Long, του University of Limerick στην Ιρλανδία, δήλωσε ότι κοινωνικοί παράγοντες υγείας, όπως η μοναξιά, έχουν κερδίσει την προσοχή πρόσφατα και είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε εντός του πλαισίου της καρδιαγγειακής υγείας.

Αυτό που δεν ήταν σαφές είναι σε ποιο βαθμό τα παραπάνω επηρεάζουν το πόσο ζουν άνθρωποι όταν έχουν διαγνωστεί με καρδιαγγειακή νόσο, πρόσθεσε η ερευνήτρια.

Η επισκόπηση έδειξε ότι καθένας από τους παραπάνω παράγοντες είναι σημαντικός να ληφθεί υπόψη στην αγωγή για καρδιαγγειακή νόσο, καθώς αυξημένα επίπεδα μοναξιάς και απομόνωσης φαίνεται να οδηγούν σε πρόωρο θάνατο.

Υπάρχουν αρκετές πιθανές αιτίες για αυτό, πρόσθεσε η Long, από τη στήριξη από κάποιον άλλο έως το πώς κάποιος ανταποκρίνεται βιολογικά στο στρες.

Οι ερευνητές επισκόπησαν 35 έρευνες που έγιναν στην Ευρώπη, τη Βόρειο Αμερική και την Ασία σε πολλές δεκαετίες.

Η επίπτωση του να ζει κάποιος μόνος φάνηκε ισχυρότερη στις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που ζουν μόνοι σε περιοχές της Ευρώπης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Psychosomatic Medicine.

Πηγές:
Psychosomatic Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]