Η γαστροπάρεση είναι μια πάθηση που επηρεάζει την φυσιολογική κίνηση των μυών στο στομάχι σας. Σε φυσιολογικές συνθήκες, μυϊκές συσπάσεις προωθούν την τροφή μέσω του πεπτικού σας συστήματος. Αλλά αν έχετε γαστροπάρεση, η κινητικότητα του στομάχου σας επιβραδύνεται ή δεν λειτουργεί καθόλου, εμποδίζοντας το στομάχι σας να αδειάσει σωστά.

Η αιτία της γαστροπάρεσης είναι συνήθως άγνωστη. Μερικές φορές είναι μια επιπλοκή του διαβήτη και μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν γαστροπάρεση μετά από χειρουργική επέμβαση. Ορισμένα φάρμακα, όπως ορισμένα αντικαταθλιπτικά και φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση και τις αλλεργίες, μπορεί να οδηγήσουν σε αργή κένωση του στομάχου και να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Για άτομα που έχουν ήδη γαστροπάρεση, αυτά τα φάρμακα μπορεί να επιδεινώσουν την κατάστασή τους.

Η γαστροπάρεση μπορεί να επηρεάσει την κανονική πέψη, να προκαλέσει ναυτία, έμετο και πόνο στην περιοχή της κοιλιάς. Μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τη διατροφή. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τη γαστροπάρεση, οι αλλαγές στη διατροφή σας μαζί με φαρμακευτική αγωγή μπορούν να προσφέρουν κάποια ανακούφιση.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της γαστροπάρεσης είναι τα εξής:

Εμετός

Ναυτία

Φούσκωμα στην κοιλιά

Πόνος στην κοιλιά

Αίσθηση ότι χορτάσατε μετά από λίγες μόλις μπουκιές

Κάνετε εμετό τροφή που δεν έχει χωνευθεί μερικές ώρες μετά το γεύμα

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Απώλεια όρεξης

Απώλεια βάρους

Πρέπει να σημειώσει ότι πολλοί άνθρωποι με γαστροπάρεση δεν έχουν εμφανή συμπτώματα.

Γιατί συμβαίνει;

Δεν είναι πάντα ξεκάθαρο τι προκαλεί τη γαστροπάρεση, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί από βλάβη σε ένα νεύρο που ελέγχει τους μυς του στομάχου, που ονομάζεται πνευμονογαστρικό νεύρο.

Το πνευμονογαστρικό νεύρο βοηθά στη διαχείριση των πολύπλοκων διεργασιών στο πεπτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του σήματος στους μυς στο στομάχι σας να συστέλλονται και να σπρώχνουν την τροφή προς το λεπτό έντερο. Ένα κατεστραμμένο πνευμονογαστρικό νεύρο δεν μπορεί να στείλει κανονικά σήματα στους μυς του στομάχου. Αυτό μπορεί να κάνει το φαγητό να παραμείνει στο στομάχι σας περισσότερο, αντί να μετακινηθεί στο λεπτό έντερο για να αφομοιωθεί. Το πνευμονογαστρικό νεύρο και οι κλάδοι του μπορεί να καταστραφούν από ασθένειες όπως ο διαβήτης, ή από χειρουργική επέμβαση στο στομάχι ή το λεπτό έντερο.

Οι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο γαστροπάρεσης είναι οι εξής:

Διαβήτης

Χειρουργείο κοιλίας ή οισοφάγου

Λοίμωξη, συνήθως από ιό

Ορισμένα φάρμακα που επιβραδύνουν τον ρυθμό κένωσης του στομάχου

Σκληρόδερμα

Ασθένειες του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος του Πάρκινσον ή η πολλαπλή σκλήρυνση

Υποθυρεοειδισμός

Η γαστροπάρεση μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές, όπως:

Σοβαρή αφυδάτωση: Ο συνεχής εμετός μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση.

Υποσιτισμός: Η απώλεια όρεξης μπορεί να σημαίνει ότι δεν λαμβάνετε αρκετές θερμίδες ή μπορεί να μην μπορείτε να απορροφήσετε αρκετά θρεπτικά συστατικά λόγω εμετού.

Απρόβλεπτες αυξομειώσεις σακχάρου στο αίμα: Αν και η γαστροπάρεση δεν προκαλεί διαβήτη, οι συχνές αλλαγές στον ρυθμό και την ποσότητα της τροφής που περνά στο λεπτό έντερο μπορεί να προκαλέσουν αστάθεια στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτές οι διακυμάνσεις στο σάκχαρο του αίματος επιδεινώνουν τον διαβήτη. Με τη σειρά του, ο ανεπαρκής έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα επιδεινώνει τη γαστροπάρεση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα