Ο λόξιγκας είναι κάτι σύνηθες- και συνήθως είναι αβλαβής. Μετά από ένα λόξιγκα είναι πιθανό να ακολουθήσουν περισσότεροι.

Ο λόξιγκας εμφανίζεται όταν το διάφραγμα συστέλλεται, αναφέρει η Dr. Jen Caudle . Οι φωνητικές χορδές κλείνουν ξαφνικά μετά τη σύσπαση και ο ήχος ‘’χικ’’ συμβαίνει λόγω του ότι ο αέρας εισέρχεται στους πνεύμονες πριν κλείσουν οι χορδές.

Ο λόξιγκας μπορεί επίσης να προκαλέσει σύντομο τρέμουλο στους ώμους, την κοιλιά, το λαιμό και το υπόλοιπο σώμα.

Ο Dr. Paul Feuerstadt, του Yale University School of Medicine, σημειώνει ότι η μυϊκή αυτή σύσπαση προκαλείται από προσωρινό ερεθισμό του διαφράγματος. Όμως, οι ειδικοί ακόμα δεν έχουν αποφασίσει ποια είναι η αιτία πρόκλησης.

Προβλήματα στο πεπτικό όπως ΓΟΠ είναι η πιο κοινή αιτία οξέoς λόξιγκα, που είναι αυτός που διαρκεί λιγότερο από 48 ώρες. Σύμφωνα με την Caudle, συνήθως ο λόξιγκας προκαλείται από τη γρήγορη κατανάλωση φαγητού ή ποτού ή την ξαφνική κατάποση αέρα.

Άλλοι παράγοντες που τον προκαλούν είναι το φουσκωμένο στομάχι, η κατανάλωση ζεστής τροφής ή ροφήματος, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ και συνδυασμός γέλιου, ομιλίας και φαγητού ή ποτού.

Λόξιγκας που διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες ή ένα μήνα μπορεί να προκληθεί από διάφορες καταστάσεις, όπως παρενέργειες φαρμάκων ή εγχείρηση, καρδιοπάθεια, νόσο του νευρικού συστήματος και προβλήματα ΩΡΛ. Το στρες και ο ενθουσιασμός επίσης μπορούν να προκαλέσουν παρατεταμένο λόξιγκα.

Πώς τον σταματάμε

Ο λόξιγκας δεν έχει θεραπεία, δήλωσε η Caudle, και οι μέθοδοι δεν βασίζονται σε αποδείξεις, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι έχουν αποτέλεσμα. Ο Scott Burger του University of Maryland Urgent Care, δίνει μεθόδους που ενδεχομένως θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα

  • Κρατήστε την αναπνοή σας για 5-10 δευτερόλεπτα
  • Κάντε γαργάρες με κρύο νερό
  • Άλλες μέθοδοι είναι να αναπνέει κάποιος σε χάρτινη σακούλα, να καταπίνει ένα κουταλάκι μέλι (αφού το έχετε ανακατέψει σε ζεστό νερό για να γίνει λιγότερο παχύρρευστο) ή φυστικοβούτυρο καθώς και το μάσημα μιας φέτας λεμονιού.

Αν ο λόξιγκας προκαλείται από πάθηση, όπως ΓΟΠ, ο Burger σημειώνει ότι η λήψη συνταγογραφημένων φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη.

Μπορεί να είναι σημάδι προβλήματος υγείας;

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι σημάδι σοβαρού προβλήματος υγείας αλλά αυτό είναι πολύ σπάνιο.

Ο Feuerstadt σημειώνει ότι μικρής διάρκειας επεισόδια σπάνια είναι σημάδι σημαντικού προβλήματος υγείας. Όμως ο επίμονος λόξιγκας μπορεί να σημαίνει πρόβλημα, όπως νόσο του νευρικού συστήματος ή του πεπτικού.

Πότε να δει κάποιος γιατρό

Ο Burger συνιστά επίσκεψη σε γιατρό αν κάποιος έχει επανειλημμένο λόξιγκα ή λόξιγκα που διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες. Επίσης, αν έχει άλλα συμπτώματα, όπως αδυναμία, πονοκέφαλο, μούδιασμα, απώλεια ισορροπίας ή δυσκολία στην όραση ή την ομιλία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα