Ερευνητές που μελετούν πώς η COVID-19 επηρεάζει τον τρόπο που ανταποκρίνεται το ανοσοποιητικό σύστημα σε επακόλουθες ιικές απειλές, ανακάλυψαν αλλαγές σε άντρες που διαφέρουν από των γυναικών.

Ερευνητές του National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) ανέλυσαν ανοσιακές αποκρίσεις υγιών ανθρώπων που έκαναν εμβόλιο γρίπης και συνέκριναν αποκρίσεις όσων δεν νόσησαν ποτέ από covid με όσους είχαν ελαφρά νοσήσει και ανέρρωσαν.

Με έκπληξη διαπίστωσαν ότι άντρες που είχαν ελαφρά νόσηση από COVID είχαν ισχυρότερη απόκριση στο εμβόλιο για τη γρίπη έναντι γυναικών με ελαφρά COVID ή ανθρώπους που δεν είχαν μολυνθεί.

Ο John Tsang, του Yale University δήλωσε ότι αυτό σημαίνει ότι η αρχική κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος σε άντρες με προηγούμενη λοίμωξη μεταβαλλόταν με τρόπους που άλλαζαν την απόκριση σε διαφορετικό ιό.

Ο Tsang δήλωσε έκπληκτος και σημείωσε ότι οι γυναίκες συνήθως δείχνουν ισχυρότερη γενικά ανοσιακή απόκριση σε παθογόνα και εμβόλια, αλλά είναι και πιο πιθανό να πάσχουν από αυτοάνοσες νόσους.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα νέα ευρήματα ενδεχομένως συνδέονται με παρατήρηση που έγινε στην αρχή της πανδημίας, ότι άντρες ήταν πολύ πιο πιθανό να πεθάνουν από ανεξέλεγκτη ανοσιακή απόκριση σε σχέση με τις γυναίκες μετά από λοίμωξη με SARS-CoV-2.

Ερευνητές δήλωσαν ότι ακόμα και ελαφρά περιστατικά COVID μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσουν ισχυρότερη φλεγμονώδη αντίδραση σε άντρες παρά σε γυναίκες,

Αυτό ενδεχομένως οδηγεί σε πιο εμφανείς αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα των αντρών ακόμα και πολύ μετά την ανάρρωση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν αρκετές διάφορές μεταξύ αντρών που ανέρρωσαν από COVID και υγιείς ανθρώπους και γυναικών που ανέρρωσαν από COVID πριν και μετά το εμβόλιο γρίπης.

Αντρες που είχαν προηγούμενη λοίμωξη παρήγαγαν περισσότερα αντισώματα για τη γρίπη καθώς και αυξημένα επίπεδα ιντερφερονών, για παράδειγμα. Αυτά παράγοντα από κύτταρα ως απάντηση σε λοιμώξεις ή εμβόλια.

Συνήθως, υγιείς γυναίκες έχουν ισχυρότερη απόκριση στις ιντερφερόνες σε σχέση με άντρες.

Η Dr. Rachel Sparks, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν προς την πιθανότητα οποιαδήποτε λοίμωξη να μπορεί ενδεχομένως να αλλάζει την κατάσταση του ανοσοποιητικού ώστε να εμφανίζει νέα σημεία.

Tα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Nature.

 

Πηγές:
Nature.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανακαλύφθηκε νέα λειτουργία του βλεφαρίσματος
Κέρδη μεγαλύτερα από τις προβλέψεις για την Johnson & Johnson
Τι φάρμακα χρειάζονται οι άνθρωποι στο διάστημα