Το ζήτημα των ηλεκτρονικών ιατρικών συνταγών, που σήμερα μπορούν να εκτελούνται μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ μόνο από ένα φαρμακείο, θέτει με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει, λόγω των ελλείψεων πολλών σκευασμάτων, πολλοί ασθενείς είναι υποχρεωμένοι να τα προμηθεύονται από διαφορετικά φαρμακεία, πληρώνοντας ολόκληρο το κόστος κάποιου φαρμάκου που δεν βρήκαν στο φαρμακείο που εκτέλεσε μερικώς την ηλεκτρονική συνταγή.

"Έχουμε την πεποίθηση ότι αυτή η αλλαγή μπορεί να ολοκληρωθεί άμεσα μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ώστε οι ασθενείς να εξυπηρετούνται και να μην υποχρεώνονται όπως αυτή τη στιγμή συχνά συμβαίνει, να επιβαρύνονται καθ’ ολοκλήρου το κόστος ενός φαρμάκου το οποίο αγόρασαν από διαφορετικό φαρμακείο από εκείνο που εκτέλεσε μερικώς την εκδοθείσα ηλεκτρονική συνταγή λόγω ελλείψεως κάποιου σκευάσματος", αναφέρεται στην επιστολή, που κοινοποιείται στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στη διοίκηση της ΗΔΙΚΑ, στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και στους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους.

Φιλίππου

Μιλώντας τη Δευτέρα στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου για τη λίστα των 162 φαρμάκων που είναι σε έλλειψη, δήλωσε ότι είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο στην Ευρώπη, πιο πολύ από ότι στη χώρα μας ενώ αναφορικά με την ανησυχία που δημιουργήθηκε σχολίασε ότι "εμείς υπερβάλλουμε λιγάκι εαυτόν αυτές τις μέρες".

Όπως είπε, στον ΕΟΦ δεν περίμεναν τώρα το φαινόμενο για να ξεκινήσουν να το αντιμετωπίζουν, αλλά εδώ και τρία χρόνια έχουν προβεί σε σχετικές ενέργειες.

Αναφορικά με την λίστα των ιατρικών σκευασμάτων που είναι σε έλλειψη για διάφορους λόγους τόνισε ότι «αφορά χρόνιους ασθενείς και είναι ως επί το πλείστον αντιδιαβητικά φάρμακα, αντιεπιληπτικά, φάρμακα ψυχοτρόπα, τα οποία ευρίσκονται σε έλλειψη λόγω διαταραχής της παγκόσμιας παραγωγής». Όσον αφορά τα εισπνεόμενα στα οποία αναφέρθηκαν οι περισσότερες ελλείψεις αποκάλυψε ότι αποδεσμεύτηκαν από τις φαρμακαποθήκες μεγάλες ποσότητες και σύντομα θα είναι διαθέσιμες στους ασθενείς.

Γενόσημα

Για τα φάρμακα ευρείας χρήσεως τα οποία ήταν σε έλλειψη τις ημέρες των εορτών, ανέφερε ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται.

"Στην Ελλάδα έχουμε μια ισχυρή φαρμακοβιομηχανία η οποία με τα γενόσημα έχει καλύψει σε πολύ σημαντικό βαθμό τις ανάγκες στα φάρμακα πρώτης ανάγκης, αυτά τα οποία πηγαίνει ο ασθενής για να εξυπηρετηθεί και παίρνει μόνος του το φαρμακείο", δήλωσε σχετικά.

Για τα ογκολογικά φάρμακα, τόνισε ότι σε συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία από το 2019 καταφέραμε και φέραμε την παραγωγή στην Ελλάδα. "Έτσι φέτος χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία μπορεί να έχουν προβλήματα σε ογκολογικά, εμείς δεν έχουμε", είπε σχετικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας