Λιγότερα περιστατικά μελανώματος παρατηρήθηκαν σε τακτικούς χρήστες συμπληρωμάτων βιταμίνης D έναντι μη χρηστών, αναφέρει νέα έρευνα.
Ανθρωποι που λαμβάνουν τακτικά συμπληρώματα βιταμίνης D είχαν επίσης σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο δέρμα, σύμφωνα με υπολογισμούς έμπειρων δερματολόγων.

Η έρευνα του University of Eastern Finland και του Kuopio University Hospital, δημοσιεύτηκε στο Melanoma Research, και περιέλαβε 500 ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στο δέρμα.

Η νέα έρευνα κάτω από το πρόγραμμα North Savo Skin Cancer Programme, επέλεξε 498 ασθενείς που υπολογίστηκε ότι είχαν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο στο δέρμα. Εμπειροι δερματολόγοι του University of Eastern Finland ανέλυσαν προσεκτικά το ιατρικό ιστορικό τους και εξέτασαν το δέρμα τους.

Οι δερματολόγοι επίσης κατέταξαν τους ασθενείς σε διαφορετικές κατηγορίες κινδύνου.

Με βάση την από του στόματος χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης D, οι ασθενείς χωρίστηκαν σε μη χρήστες, περιστασιακούς και τακτικούς χρήστες.

Αναλύθηκαν τα επίπεδα καλσιδιόλης ορού στους μισούς και φάνηκε ότι οι ασθενείς ανταποκρίνονται στη χρήση της βιταμίνης όπως αυτή περιγράφηκε από τους ίδιους.

Σημαντικό εύρημα είναι ότι υπήρχαν σημαντικά λιγότερα περιστατικά μελανώματος σε τακτικούς χρήστες βιταμίνης D έναντι των μη χρηστών και ότι η κατάταξη για κίνδυνο για καρκίνο δέρματος των τακτικών χρηστών ήταν σημαντικά καλύτερη από των μη χρηστών.

Ανάλυση έδειξε ότι ο κίνδυνος μελανώματος σε τακτικούς χρήστες ήταν σημαντικά μειωμένος-περισσότερο από το μισό έναντι των μη χρηστών.
Tα ευρήματα έδειξαν ότι ακόμα και περιστασιακοί χρήστες βιταμίνης D ενδεχομένως έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για μελάνωμα από τους μη χρήστες.

Οι ερευνητές δεν απέδειξαν αιτιατή σχέση.

Πηγές:
Melanoma Research,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου