Τα  6 πρώτα κρούσματα της παραλλαγής ΧΒΒ.1.5, γνωστής και ως Κράκεν, καταγράφηκαν στην πρώτη εβδομάδα του χρόνου.

Τα 3 προέκυψαν από αναδρομικό έλεγχο σε δείγματα που είχαν ληφθεί από τα μέσα Νοεμβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου και τα άλλα τρία καταγράφηκαν στο τέλος του έτους. Το σύνολο των κρουσμάτων της νέας παραλλαγής έχει εντοπιστεί στην Αττική και συγκεκριμένα στον Βόρειο και στον Δυτικό Τομέα.

Η νέα υποπαραλλαγή έχει εμφανιστεί μαζικά στις ΗΠΑ, ενώ έχει εκδώσει και σχετική έκθεση το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Στο δελτίο δεν καταγράφεται και πάλι συνολικός αριθμός κρουσμάτων (η τελευταία καταμέτρηση  ήταν 47.497) του εν λόγω χρονικού διαστήματος, ούτε τα συνολικά κρούσματα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που περιλαμβάνονται στο σημερινό επιδημιολογικό δελτίο, καταγράφηκαν 128 νέες διασωληνώσεις ασθενών με λοίμωξη CοViD-19 (119 την προηγούμενη εβδομάδα), και 149 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (την προηγούμενη φορά ήταν 141).

Οι διασωληνώσεις λοιπόν αυξήθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας.

Η ηλικία των διασωληνωμένων πάντως εξακολουθεί να πέφτει. Στα μέσα Δεκεμβρίου, η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είχε φτάσει τα 77 έτη, υποχωρώντας σταδιακά στα 75 έτη.

Το στοιχείο δείχνει πως η αύξηση των διασωληνώσεων αφορά ολοένα και μικρότερες ηλικίες.

Παραλλαγές

Η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον, ενώ η ποσοστιαία αναλογία των δύο υπο-παραλλαγών ΒQ.1 και BQ.1.1 παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5..

Μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υπο-παραλλαγή είναι η BA.2.75, ακολουθούμενη από την υπο-παραλλαγή XBB.

Κατά την εβδομάδα 53/2023, πραγματοποιήθηκαν 626 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας, στις οποίες διενεργήθηκαν συνολικά 44.699 έλεγχοι .

Ακολουθεί ο πίνακας με τα καταγεγραμμένα στοιχεία:

  2 - 9 Ιανουαρίου 2023

26 Δεκεμβρίου  2022 - 1 Ιανουαρίου 2023

Νέοι θάνατοι   149* 141*
Διασωληνωμένοι 128 119
Νέες εισαγωγές 1.632 1.519
Δειγματοληπτικοί έλεγχοι 626 548
Συνολικοί έλεγχοι 44.699

   36.079         

Θετικά δείγματα
17%

14%

*Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ 

Υπερβάλλουσα θνητότητα

Ο ΕΟΔΥ εξακολουθεί να δίνει χαμηλό αριθμό θνητότητας παρά το γεγονός ότι η Εurostat εμφάνιζε πρόσφατα την Ελλάδα πρώτη σε υπερβάλλουσα θνητότητα.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, σε ό,τι αφορά την επιτήρηση θνητότητας - θανάτων κατά την εβδομάδα 53/2022, το z-score (μέγεθος μέτρησης θανάτων) για την Ελλάδα ήταν για άλλη μια φορά χαμηλότερο του 4 που χαρακτηρίζεται από το EuroMOMO ως χαμηλή υπερβάλλουσα θνησιμότητα. 

Η αύξηση στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα θεωρείται μέτρια όταν είναι μεγαλύτερη από 4 και μικρότερη ή ίση με 7 τυπικές αποκλίσεις, υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 7 και μικρότερη ή ίση με 10 τυπικές αποκλίσεις, πολύ υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 10 και μικρότερη ή ίση με 15 τυπικές αποκλίσεις, και ασυνήθιστα πολύ υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 15 τυπικές αποκλίσεις. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το πένθος της εγκύου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μελλοντική καρδιακή ανεπάρκεια στο παιδί της [μελέτη]
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Πέμπτη
Γιατί κρυώνω συνέχεια;