Οι κλόουν –θεραπευτές έχουν εισαχθεί από χρόνια στους ασθενείς για να ανυψώσουν το ηθικό τους και να τους δώσουν χαμόγελο κατά τη διάρκεια δύσκολων ωρών. Νέα έρευνα δίνει ενδείξεις ότι αυτό εχει πραγματικό αποτέλεσμα για τους ασθενείς και τους θεραπευτές.

Δείχνουν στα παιδιά που νοσούν και στις οικογένειές τους μια φωνή βελτιώνοντας την ικανότητα να επικοινωνούν με τους φροντιστές. Δρουν επίσης ως ενδιάμεσοι για γιατρούς ενθαρρύνοντας τους ασθενείς να ακολουθούν στενά την αγωγή.

Η Karnieli-Miller δήλωσε ότι από τη στιγμή που θα μπουν στο δωμάτιο δημιουργούν ένα δέσιμο με τους ασθενείς, τους ενδυναμώνουν και τους δίνουν δύναμη. Οι κλόουν –θεραπευτές μπορούν να επέμβουν στη διστακτικότητα του ασθενούς να υιοθετήσει τις θεραπευτικές συστάσεις.

Πρόκειται για συναισθηματική σχέση που συχνά οδηγεί στο να αλλάξει ο ασθενής τη θέση του και να συνεργαστεί με το ιατρικό προσωπικό.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Qualitative Health Research και ανακάλυψε ότι οι κλόουν έχουν 40 ποιότητες που αποδίδουν μετρήσιμα αποτελέσματα στο μονοπάτι ενός ασθενούς προς την ίαση.

Μαζί με τον ρόλο τους στην επικοινωνία ασθενούς-γιατρού, οι κλόουν αποσπούν τους ασθενείς από τον πόνο και το άγχος δημιουργώντας παιχνιδιάρικο περιβάλλον. Εργάζονται στενά με άλλους θεραπευτές για να δώσουν στιγμές χαράς.

Οι κλόουν-θεραπευτές παρατηρήθηκαν στην πράξη, αναλύθηκαν σε video και πέρασαν από συνέντευξη.

Με συγκεκριμένη έρευνα στο θέμα θα ανοίξει η ευκαιρία για τους κλόουν να ενισχύσουν την εκπαίδευσή τους και να βελτιώσουν τις ικανότητές τους, δήλωσε η Karnieli-Miller.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;