Ως ένα πολύ επικίνδυνο στέλεχος χαρακτήρισε την Παρασκευή την υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5, γνωστή και ως "Κράκεν", ο γιατρός - ερευνητής Γιώργος Παυλάκης.

Με αφορμή τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων και στην Ελλάδα, δήλωσε στον Σκάι πως ανησυχεί η μετάλλαξη, καθώς πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο στέλεχος.

"Επικρατεί σε ένα πεδίο γεμάτο με άγρια στελέχη, είναι ένα από τα 4 - 5 στελέχη που έχουν καταστρέψει τα μονοκλωνικά αντισώματα, στα οποία βασίζονταν οι ανοσοκατεσταλμένοι οι άνθρωποι που έχουν κάνει μεταμοσχεύσεις", επισήμανε, για να σημειώσει: "Οι άνθρωποι που βασίζονταν στα μονοκλωνικά για πολύ σημαντική προστασία δεν μπορούν να βασιστούν σε αυτά πια".

"Και με δύο, και με πέντε εμβόλια, μπορεί να μολύνει ξανά τους πάντες, κανείς δεν είναι έξω από κίνδυνο", τόνισε ο κ. Παυλάκης.

Ερωτηθείς δε αν μπορεί να έχει δημιουργήσει αυτό το στέλεχος ένα πιο επικίνδυνο, απάντησε ότι μπορεί να έχει συμβεί ήδη και μπορεί να χρειαστεί καιρός να το βρούμε. 

"Δεν είμαστε καθόλου κοντά στο τέλος της πανδημίας", προειδοποίησε. 

Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, "με το άνοιγμα της Κίνας 'αγοράσαμε' ακόμα δυο χρόνια πανδημίας. Θα έχουμε 1 δισεκατομμύριο μολύνσεις στην Κίνα… Σε λίγες μέρες θα γνωμοδοτήσει και ο ΠΟΥ. Ακόμα και αν πούνε ότι τέλειωσε η πανδημία, στην Κίνα θα γίνει ο χαμός", ανέφερε χαρακτηριστικά. 

"Έχουμε 3 με 4 επιδημικά κύματα με καινούργιους ιούς κάθε χρόνο που δεν δείχνουν διάθεση να σταματήσουν… Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ πρόωρο να κηρύξουμε το τέλος της πανδημίας", σημείωσε.

Εξήγησε ότι θα πορευτούμε με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, καθώς κάνουν δουλειά, άλλα δυστυχώς θα περιμένουμε πολλοί άνθρωποι να νοσήσουν.

Πηγές:
Σκάι