Ανοδική είναι η πληρότητα των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας. Η παράλληλη έξαρση κορωνοϊού και γρίπης πιέζουν όλο και περισσότερο τα τμήματα παιδιών και ενηλίκων.

Σύμφωνα με στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας, που παρέχει η Ομοσπονδία εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ), λειτουργούν 956 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 734 διατίθενται για περιστατικά non CoViD και 222 κλίνες για περιστατικά CoViD.

Από τις 956 κλίνες, οι 55 αφορούν παιδιά, ενώ το ΕΣΥ μισθώνει 209 κλίνες από ιδιωτικά νοσηλευτήρια για περιστατικά non CoViD.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος (φωτογραφία) σημειώνει πως συνολικά είναι διαθέσιμες 1.165 κλίνες ΜΕΘ, στις οποίες νοσηλεύονται σήμερα 976 ασθενείς (808 non CoViD και 168 CoViD). Η πληρότητα, δηλαδή, είναι 83,7%.

Από τις υπάρχουσες κλίνες, κενές είναι 135 για non CoViD περιστατικά και 54 για CoViD. Ο κ. Γιαννάκος τονίζει πως από τις κλίνες που εμφανίζονται ως κενές, ορισμένες είναι εκτός λειτουργίας, λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Παρόμοιο ποσοστό πληρότητας (82%) είχε καταγραφεί και την περασμένη εβδομάδα (5 Ιανουαρίου): από τις 1.150 λειτουργούσες κλίνες ΜΕΘ, ήταν καλυμμένεες οι 943, εκ των οποίων οι 141 αφορούσαν περιστατικά CoViD.

Στα παραπάνω στοιχεία πληρότητας δεν περιλαμβάνονται τα παιδιά, που νοσηλεύονται σε παιδιατρικές ΜΕΘ.

Απλές κλίνες

Για την πληρότητα των απλών κλινών CoViD, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει πως οι νοσηλείες αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Όπως εξηγεί, σήμερα νοσηλεύονται 1.723 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ στις 5 Ιανουαρίου νοσηλεύονταν 1.627 ασθενείς και στις  29 Δεκεμβρίου νοσηλεύονταν 1.475 ασθενείς.

Ο κ. Γιαννάκος τονίζει πως σταθερή είναι η αύξηση στους νοσηλευόμενους με γρίπη και άλλες ιώσεις του αναπνευστικού.