Ενήλικες με άσθμα, στις ΗΠΑ, έχουν τώρα ένα νέο φάρμακο μετά την έγκριση νέου σκευάσματος από τον FDA. Tο φάρμακο είναι το πρώτο εγκεκριμένο που συνδυάζει αλβουτερόλη/βουδεσονίδη.

Στοχεύει στην αγωγή ή πρόληψη της  βρογχοσυστολής και στη μείωση του κινδύνου κρίσεων άσθματος σε ασθενείς με άσθμα, ηλικίας 18 ετών και άνω.

Το φάρμακο είναι το πρώτο που εγκρίνεται στις ΗΠΑ, το οποίο περιέχει εισπνεόμενο κορτικοστεροειδές εγκεκριμένο ως ανακουφιστικό παρά για τον έλεγχο των συμπτωμάτων άσθματος.

Πριν από την έγκριση, ο FDA αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στη μείωση των σοβαρών κρίσεων άσθματος, σε μελέτη με ασθενείς που είχαν μέτριο έως σοβαρό άσθμα.

Οι ασθενείς στην έρευνα χωρίστηκαν σε ομάδες- είτε να χρησιμοποιούν αλβουτερόλη/βουδεσονίδη είτε αλβουτερόλη μόνο και έλαβαν αγωγή για τουλάχιστον 24 εβδομάδες.

Οι ερευνητές εστίασαν στο χρόνο που ένας ασθενής είχε την πρώτη σοβαρή κρίση άσθματος που χρειαζόταν συστημικά κορτικοστεροειδή για τουλάχιστον 3 ημέρες ή επίσκεψη στα επείγοντα που οδήγησε στη λήψη των στεροειδών ή σε νοσηλεία για τουλάχιστον 24 ώρες.

Ενήλικες ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν με το νέο σκεύασμα είχαν 28% μείωση του κινδύνου για σοβαρή κρίση άσθματος σε σύγκριση με όσους χρησιμοποιούσαν μόνο αλβουτερόλη. Το σκεύασμα λαμβάνεται με δυο εισπνοές από του στόματος.

Οι ασθενείς δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν περισσότερες από 6 δόσεις, συνολικά 12 εισπνοές σε 24 ώρες.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες για όσους λάμβαναν αλβουτερόλη/βουδεσονίδη ήταν η κεφαλαλγία, ο βήχας και δυσκολία στην ομιλία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΛΣΤΑΤ: Περισσότεροι νεκροί και τραυματίες από τροχαία τον Δεκέμβριο [πίνακας]
Ιλαρά: Οδηγίες ΕΟΔΥ προς τους ταξιδιώτες
Οι πιο συχνές παθήσεις σιελογόνων αδένων: Πώς αντιμετωπίζονται