Μικρός θεωρείται, προς το παρόν, ο κίνδυνος από την παραλλαγή ΧΒΒ.1.5, γνωστής και ως "Κράκεν", από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Τα πρώτα κρούσματά της στην Ελλάδα δημοσιοποιήθηκαν στη χθεσινή εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ.

Σε σύντομη έκθεση αξιολόγησης απειλής, που κυκλοφόρησαν σήμερα, οι ειδικοί του ECDC αξιολογούν το συνολικό επίπεδο κινδύνου για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που σχετίζεται με την εξάπλωσή της ως χαμηλό για τον γενικό πληθυσμό.

Ο κίνδυνος είναι μέτριος έως υψηλός για τα ευάλωτα άτομα, όπως οι ηλικιωμένοι, οι μη εμβολιασμένοι και ανοσοκατεσταλμένοι, ανάλογα με την ανοσία τους έναντι του κορωνοϊού. Σημειώνουν, ωστόσο, πως υπάρχουν αρκετά κενά γνώσης και η αξιολόγηση μπορεί να αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες, καθώς υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

Η μαθηματική μοντελοποίηση από το ECDC δείχνει ότι η υποπαραλλαγή XBB1.5 θα μπορούσε να γίνει κυρίαρχη στη Γηραιά Ήπειρο μετά από έναν έως δύο μήνες, δεδομένων των σημερινών χαμηλών ποσοστών και του εκτιμώμενου ρυθμού ανάπτυξής του.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η σοβαρότητα της μόλυνσης από Κράκεν είναι διαφορετική από εκείνη των προηγουμένως κυκλοφορούντων υποκατηγοριών της Όμικρον. Το ποσοστό της XBB.1.5 στην Ευρώπη ήταν κάτω από 2,5% τις δύο τελευταίες εβδομάδες του 2022. Στις ΗΠΑ, εξαπλώνεται επί του παρόντος κατά 12% ταχύτερα από άλλες κυκλοφορούσες παραλλαγές.

Η XBB.1.5 είναι μια υποκατηγορία του XBB, η οποία εξελίχθηκε από δύο προηγούμενες γενιές της Όμικρον, με μια πρόσθετη αλλαγή στην πρωτεΐνη - ακίδα. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2022 και από τότε αυξάνεται αναλογικά στις ΗΠΑ και σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων αρκετών χωρών της Ευρώπης. Από τις 12 Ιανουαρίου, το ECDC έχει ορίσει αυτήν την υποκατηγορία ως παραλλαγή ενδιαφέροντος.

Το ECDC προτείνει στις εθνικές υγειονομικές Αρχές τα ακόλουθα:

  • Διατηρήστε ή βελτιώστε τα κατάλληλα επίπεδα τεστ και αλληλούχισης του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα κατώτατα όρια-στόχους.
  • Πραγματοποιήστε κατάλληλες δραστηριότητες επικοινωνίας κινδύνου που απευθύνονται σε επαγγελματίες Υγείας και στο κοινό, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τις επιλογές θεραπείας.
  • Βελτιώστε τον έγκαιρο εμβολιασμό κατά της  COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των πρωτογενών δόσεων και των αναμνηστικών δόσεων, σύμφωνα με τις εθνικές οδηγίες.
  • Εξετάστε τις χρονικά περιορισμένες παρεμβάσεις, όπως η παραμονή στο σπίτι όταν είστε άρρωστοι, η τηλεργασία, η κατάλληλη χρήση μασκών προσώπου και ο καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων.
  • Ακολουθήστε τις κατάλληλες οδηγίες πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων για τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η Sandoz αποκαλύπτει το βιο-ομοειδές adalimumab HCF στην Ευρώπη
Μαριάκης στην ημερίδα του Iatronet.gr: Οι νέοι κώδικες για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα
Θ. Χρυσανθίδης: Το σημερινό πρόσωπο του HIV/AIDS