Τα γενόσημα και βιο-ομοειδή φάρμακα δημιούργησαν εξοικονόμηση ρεκόρ 373 δισ. δολ. για εργοδότες, ασθενείς και φορολογούμενους το 2021, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η IQVIA στην Έκθεση Εξοικονόμησης Γενόσημων και Βιοομοειδών Φαρμάκων (Association for Accessible Medicine (AAM) 2022 των ΗΠΑ. Επιπλέον, η συνολική εξοικονόμηση γενόσημων και βιο-ομοειδών προϊόντων τα τελευταία 10 χρόνια ήταν περισσότερα από 2,6 τρισ. δολάρια.

Ωστόσο, παρά την τεράστια εξοικονόμηση πόρων από τα γενόσημα φάρμακα, πολλοί ασθενείς συνεχίζουν να πληρώνουν περισσότερα από όσα χρειάζεται. Ακόμη και με σχεδόν 6,4 δισ. συνταγές σε γενόσημα και βιο-ομοειδή  που χορηγούνται, τα γενόσημα αντιπροσωπεύουν μόλις το 3% του συνόλου των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη. Σημειώνεται ότι οι εταιρείες γενόσημων φαρμάκων παράγουν φάρμακα που χρησιμοποιούνται στο 90% των συνταγών που χορηγούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Σήμερα, ως αποτέλεσμα της διάχυτης αναζήτησης κέρδους από [διαμεσολαβητές] όπως οι διαχειριστές παροχών φαρμακείων, οι ασθενείς συχνά πληρώνουν περισσότερα από ό,τι θα έπρεπε για γενόσημα ή εμποδίζονται εντελώς να λάβουν φθηνότερα γενόσημα και βιοομοειδή. Αυτό το γεγονός προστίθεται στις συνεχιζόμενες καταχρήσεις ευρεσιτεχνιών επωνυμίας που μπορεί να καθυστερήσουν την πρόσβαση των ασθενών σε νέα γενόσημα και βιο-ομοειδή», έγραψε ο Dan Leonard, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της AAM, σε επιστολή που συνόδευε την έκθεση.

Η έκθεση έδειξε επίσης ότι το 91% των συνταγών στις ΗΠΑ πληρώνονται από γενόσημα φάρμακα, αν και αυτά τα φάρμακα αντιπροσώπευαν μόλις το 18,2% των δαπανών των ΗΠΑ για συνταγές. Αυτό σημαίνει ότι τα ακριβότερα φάρμακα με επωνυμία αντιπροσωπεύουν τις περισσότερες φαρμακευτικές δαπάνες. Επιπλέον, η μέση συμπληρωματική αμοιβή το 2021 για γενόσημα φάρμακα ήταν 6,16 δολ. σε σύγκριση με τα 56,12 δολ. για επώνυμα φάρμακα. 

Επιπλέον, τα βιο-ομοειδή φάρμακα παρουσίασαν εξοικονόμηση άνω των 7 δισ. δολ. αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 30% της συνολικής αγοράς βιολογικών. Η μέση τιμή πώλησης για τα βιο-ομοειδή είναι 50% μικρότερη από τη μέση τιμή για τα βιολογικά προϊόντα αναφοράς, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο ανταγωνισμός από τα βιο-ομοειδή μείωσε τη μέση τιμή πώλησης των αντίστοιχων βιολογικών ουσιών αναφοράς κατά μέσο όρο κατά 25%, σύμφωνα με την έκθεση. Αν το αναλύσουμε περαιτέρω, 119 δισ. δολ. από την εξοικονόμηση σε γενόσημα φάρμακα και βιο-ομοειδή ήταν για το Medicare (δηλαδή, 2447 δολ. ανά εγγεγραμμένο προϊόν) και 178 δισ. δολ. για εμπορικά σχέδια.

Τα 10 κορυφαία γενόσημα φάρμακα του 2021 εξοικονόμησαν περισσότερα από 110 δισ. δολ. σε δαπάνες, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτή η λίστα περιελάμβανε γενόσημα φάρμακα για τη χοληστερόλη και τη ναυτία που σχετίζεται με τη χημειοθεραπεία.

Οι πολιτείες με τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση από γενόσημα και βιοομοειδή το 2021 ήταν οι μεγαλύτερες πολιτείες ανά πληθυσμό: Καλιφόρνια (33,1 δισεκατομμύρια δολάρια), Φλόριντα (23,8 δισεκατομμύρια δολάρια), Νέα Υόρκη (29,6 δισεκατομμύρια δολάρια) και Τέξας (29,7 δισεκατομμύρια δολάρια). Ωστόσο, ορισμένες πολιτείες με μικρότερο πληθυσμό είχαν υψηλότερες κατά κεφαλήν αποταμιεύσεις, όπως η Αλαμπάμα, το Αρκάνσας, το Κεντάκι, η Λουιζιάνα, ο Μισισιπής, η Νεμπράσκα και η Δυτική Βιρτζίνια.

Όσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες, οι ενήλικες ηλικίας 40 έως 64 ετών αντιπροσώπευαν 160 δισ. δολ. σε αποταμιεύσεις και οι ενήλικες 65 ετών και άνω αντιπροσώπευαν 132 δισ. δολ. σε αποταμίευση. Οι συνθήκες που δημιούργησαν τις περισσότερες εξοικονομήσεις ήταν οι καρδιακές παθήσεις (96,7 δισεκατομμύρια δολάρια), οι ψυχικές ασθένειες (59,7 δισεκατομμύρια δολάρια) και ο διαβήτης (56,7 δισεκατομμύρια δολάρια). Το συμπέρασμα από την έκθεση είναι ότι «οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις και να εξασφαλίσουν την πρόσβαση των ασθενών σε πιο προσιτά γενόσημα και βιοομοειδή φάρμακα», έγραψε ο Leonard.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η αφαίρεση των ωοθηκών πριν την εμμηνόπαυση επηρεάζει τον εγκέφαλο [μελέτη]
ΙΣΑ: “Ορίζοντες Υγείας, με το βλέμμα στο Μέλλον”
CoViD: Πώς η αντίδραση του ανοσοποιητικού οδηγεί σε φλεγμονή στον πνεύμονα [μελέτη]