Για την κατάσταση που διαμορφώνεται με τα κρούσματα κορωνοϊού και γρίπης, μίλησε το Σάββατο ο ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ είπε πως τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε περάσει την κορύφωση της γρίπης και είμαστε σε μια πτωτική τάση. Βέβαια, θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί γιατί πολλές φορές κάνει ταλαντώσεις και δεν είναι συνεχής η κάθοδος. Σίγουρα, είμαστε σε μια φάση καλύτερη από ό,τι είμασταν πριν δύο εβδομάδες.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού βρισκόμαστε σε μια επιπέδωση των κρουσμάτων.

Στη γρίπη, δεν θα δούμε επιπέδωση, θα ξεκινήσει η κάθοδος, αν έχει ήδη ξεκινήσει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί. Δηλαδή, πιο νωρίς από ότι το περιμέναμε.

Ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε και για τα οφέλη του εμβολιασμού λέγοντας ότι τα εμβόλια και της γρίπης και του κορωνοιού είναι δοκιμασμένα και δεν έχουμε δει παρενέργειες, συνεπώς οι πολίτες καλό είναι να εμβολιαστούν.

Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι δεν είδαμε κάτι με την μετάλλαξη Κένταυρος. Δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για την Κράκεν, όμως στις χώρες που επικράτησε το σύστημα Υγείας δεν έδειξε να πιέζεται.

Κλείνοντας, εκτίμησε πως όσα συμβαίνουν στην Κίνα δεν θα μας επηρεάσουν.

Πηγές:
ΕΡΤ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις