Μπορεί κάτι τόσο απλό όσο ένα φλιτζάνι καφέ με γάλα να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στον άνθρωπο; Φαίνεται πως ναι, σύμφωνα με νέα έρευνα του University of Copenhagen.

Συνδυασμός πρωτεϊνών και αντιοξειδωτικών διπλασιάζει τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Οι ερευνητές ελπίζουν να μπορέσουν να μελετήσουν τη δράση στην υγεία των ανθρώπων.

Στη νέα έρευνα, επιστήμονες εξέτασαν πώς συμπεριφέρονται οι πολυφαινόλες σε συνδυασμό με αμινοξέα και τα αποτελέσματα είναι υποσχόμενα.
Σημειώνουν ότι φάνηκε πως καθώς μια πολυφαινόλη αντιδρά με ένα αμινοξύ, η κατασταλτική της δράση στη φλεγμονή των κυττάρων του ανοσοποιητικού ενισχύεται. Μπορούμε να εικάσουμε ότι το κοκτέιλ, επίσης θα έχει ωφέλιμη δράση στη φλεγμονή των ανθρώπων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Για την εξέταση της αντιφλεγμονώδους δράσης του συνδυασμού πολυφαινολών με πρωτεΐνη, οι ερευνητές εφάρμοσαν τεχνητή φλεγμονή σε κύτταρα του ανοσοποιητικού. Ορισμένα έλαβαν διάφορες δόσεις πολυφαινολών που αντέδρασαν με ένα αμινοξύ, ενώ άλλα έλαβαν μόνο πολυφαινόλες στις ίδιες δόσεις. Ομάδα ελέγχου δεν έλαβε τίποτα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι κύτταρα του ανοσοποιητικού που αντιμετωπίστηκαν με συνδυασμό πολυφαινολών και αμινοξέων ήταν δυο φορές πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φλεγμονής έναντι των κυττάρων που έλαβαν μόνο πολυφαινόλες.

Επόμενο βήμα είναι να εξεταστεί η επίδραση στα ζώα, δήλωσε ο Andrew Williams.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι οι πολυφαινόλες προσκολλώνται σε πρωτεΐνες προϊόντων κρέατος, γάλακτος και μπύρας.
Σε άλλη νέα έρευνα, εξέτασαν αν τα μόρια επίσης προσκολλώνται μεταξύ τους σε καφέ με γάλα. Πράγματι, οι κόκκοι καφέ περιέχουν πολυφαινόλες ενώ το γάλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα