Το Botox και το Υαλουρονικό οξύ, αποτελούν τις πλέον διαδεδομένες και άμεσες αισθητικές παρεμβάσεις που στοχεύουν τόσο στην αντιγήρανση όσο και στη θεραπεία παθολογικών καταστάσεων. Στη συνέχεια του άρθρου θα κατανοήσουμε τις βασικές πληροφορίες, αλλά και τον τρόπο εφαρμογής αυτών των υλικών.

Το Botox, ή επιστημονικά βοτουλινική τοξίνη, που χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική για την αντιμετώπιση παθήσεων, όπως ο βρυγμός (παραλειτουργικό σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών), η μυογενής κροταφογναθική διαταραχή, ο τρισμός (ο περιορισμός της κινητικότητας της γνάθου) και οι σχετικοί πονοκέφαλοι, αποτελεί μια νέα επιλογή για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σε ασθενείς στους οποίους οι συμβατικές θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές.

Η βοτουλινική τοξίνη που διατίθεται στην αγορά είναι καθαρισμένη εξωτοξίν του αναερόβιου βακτηρίου, clostridium botulinum και η έγκριση χρήσης της νευροτοξίνης τύπου Α δόθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων κα Φαρμάκων (FDA) το 1989 με την εμπορική ονομασία Botox (Allergan, Inc, Irvine, Καλιφόρνια) για τη θεραπεία του στραβισμού, του βλεφαρόσπασμου και του ημιφατνιακού σπασμού σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 12 ετών. Το έτος 2000, το Botox, εγκρίθηκε για χρήση στη θεραπεία της αυχενική δυστονίας και από το 2002 για την προσωρινή βελτίωση των μέτριων έως σοβαρών ρυτίδων συνοφρύωσης μεταξύ των φρυδιών.

Έκτοτε, έχει παρατηρηθεί ευρεία εφαρμογή του για θεραπευτικούς κα αισθητικούς σκοπούς, ενώ υπολογίζεται πως στη χώρα μας τα τελευταία έτη έχουν καταγραφεί περίπου 80.000 θεραπείες Botox κατ΄έτος. Από την άλλη έχουν καταγραφεί περίπου 30.000 θεραπείες υαλουρονικού οξέος κατ’έτος, με τη θεραπευτική επιλογή αυτή να είναι ιδιαίτερα ευέλικτη, αφού παρέχει πολλές δυνατότητες ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε προσώπου και προσφέρει απόλυτα φυσικό και εξατομικευμένο αποτέλεσμα.

Το Υαλουρονικό οξύ είναι γλυκοζαμινογλυκάνη, ένα φυσικό συστατικό του δέρματός μας. Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ είναι ένα άριστο υλικό γεμίσματος των ρυτίδων των χειλέων και του προσώπου. Κάτω από το δέρμα, το υαλουρονικό οξύ συγκρατεί μόρια νερού και βοηθά στην καλύτερη σύνδεση των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης. Οι ρυτίδες σβήνουν και το δέρμα παραμένει σφριγηλό και ενυδατωμένο.

Με το Βοtox γίνεται πρόληψη των ρυτίδων έκφρασης και συγκεκριμένα αυτών του: μετώπου, μεσόφρυου, ματιών και λαιμού. Από την άλλη το υαλουρονικό οξύ ενδείκνυται για τις ρυτίδες χειλιών, στόματος και παρειών, ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται για την αύξηση του όγκου των χειλιών και των ζυγωματικών. Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ είναι γρήγορη, ανώδυνη και ασφαλής.

Στην περιοχή του προσώπου, η εφαρμογή του Botox αδρανοποιεί προσωρινά και τοπικά τους μιμιτικούς μυς, περιορίζοντας την κίνησή τους σε εκφράσεις όπως ο θυμός, η λύπη, η έκπληξη, η απορία. Στην κατάλληλη δόση και σωστή θέση, οι ρυτίδες απαλύνονται, χωρίς να χάνουμε την εκφραστικότητά μας και το εύρος κίνησης των μυών. Παράλληλα, η τοπική δράση του Botox, το καθιστά κατάλληλο για την εφαρμογή του σε νεαρά άτομα με έντονη εκφραστικότητα, στα οποία δεν έχει γίνει εγκατάσταση των ρυτίδων, μια τεχνική γνωστή ως «baby botox», που αποτελεί προληπτική και ανασταλτική τακτική για τη μη μονιμοποιήση των ρυτίδων.

Το botox για να έχει τα επιθυμητά και διαρκή αποτελέσματα είναι καλό να εφαρμόζεται 2-3 φορές το χρόνο, ενώ δράση της θεραπείας με το υαλουρονικό οξύ μπορεί να εφαρμοστεί 1-2 φορές το χρόνο, καθώς διαρκεί από 6 έως 18 μήνες ανάλογα με το άτομο.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή αυτών των υλικών από έναν επαγγελματία υγείας με πλήρη εκπαίδευση και κατάρτιση στην έγχυση τοπικών αναισθητικών, στους λεπτούς χειρισμούς στην περιοχή του προσώπου, αλλά και στη θεωρητική και πρακτική γνώση των δομών που θίγονται, όπως ο οδοντίατρος, αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή για ένα άρτιο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 1026/80, έργο του οδοντιάτρου είναι «η πρόληψις, η διάγνωσις και η θεραπεία των ανωμαλιών και παθήσεων των οδόντων, του στόματος, των γνάθων και των παρακειμένων ιστών.»

Ο οδοντίατρος, κατά την άσκηση του έργου του, υποχρεούται να ακολουθεί τους γενικά παραδεκτούς κανόνες της οδοντιατρικής επιστήμης, δύναται δε να ακολουθεί κάθε επιστημονικά αποδεκτή μέθοδο και να χρησιμοποίει εγκεκριμένα υλικά.

Κατά συνέπεια, ο οδοντίατρος μπορεί να χρησιμοποιεί το botox και το υαλουρονικό οξύ μόνο στο πλαίσιο της άσκησης του οδοντιατρικού έργου, όπως ανωτέρω περιγράφεται.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα