Τα σκουλήκια της καρδιάς είναι πολύ σοβαρή και επικίνδυνη πάθηση για τα ζώα σας και η μόλυνση από αυτά ονομάζεται διροφιλαρίωση. Είναι δυνατό να τα αποτρέψετε όμως, ειδικά σε σκύλους και γάτες. Πρόκειται για παρασιτικά σκουλήκια που μπορούν να φτάσουν τα 30 εκατοστά σε μήκος. Οι προνύμφες μπορούν να εισέλθουν στο σώμα ενός κατοικίδιου μέσω τσιμπήματος κουνουπιών και να κινηθούν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος για να μολύνουν την καρδιά και τις αρτηρίες των πνευμόνων του ζώου.

Αν και η ασθένεια δεν μπορεί να εξαπλωθεί μεταξύ των κατοικίδιων ζώων, τα κουνούπια μπορούν να συνεχίσουν να τη μεταδίδουν αφού δαγκώσουν μολυσμένα κατοικίδια. Τα σκουλήκια της καρδιάς στους ανθρώπους είναι πολύ σπάνια.

Τα πρώιμα σημάδια της διροφιλαρίωσης είναι διακριτικά και μπορούν εύκολα να παραβλεφθούν: Περιλαμβάνουν ήπιο βήχα, μειωμένη όρεξη και απώλεια βάρους. Η μεταγενέστερη ασθένεια περιλαμβάνει επίμονο βήχα, κούραση μετά από ήπια ως μέτρια δραστηριότητα, δυσκολία στην αναπνοή και μειωμένη όρεξη. Η διροφιλαρίωση μπορεί να βλάψει την καρδιά, τους πνεύμονες, το συκώτι και τα νεφρά του ζώου.

Τα κατοικίδια πρέπει να λάβουν την κατάλληλη ποσότητα φαρμάκου για την πρόληψη της διροφιλαρίωσης στο αίμα τους για να λειτουργεί σωστά όταν εμφανίζονται τα κουνούπια. Τα φάρμακα στοχεύουν μόνο τις προνύμφες των διροφιλαριών και όχι τους ενήλικες.

Αν έχετε σκύλο, κάντε του εξετάσεις αίματος πριν ξεκινήσετε τη φαρμακευτική αγωγή. Ακόμα και αν ο σκύλος σας λαμβάνει τακτικά φάρμακα κατά της διροφιλαρίωσης, η εξέταση είναι ακόμα σημαντική. Αυτό συμβαίνει επειδή κανένα φάρμακο δεν είναι 100% αποτελεσματικό και είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το φάρμακο έχει λειτουργήσει και ότι τυχόν καθυστερήσεις στη χορήγηση του φαρμάκου στο σκύλο σας δεν τον έχουν αφήσει ευάλωτο στην ασθένεια.

Αν ο σκύλος σας μολυνθεί όταν δεν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη της διροφιλαρίωσης και συνεχίσετε τη φαρμακευτική αγωγή χωρίς να κάνετε πρώτα τεστ για διροφιλαρίωση, μπορεί να τον θέσετε σε κίνδυνο.

Η θανάτωση ενήλικων σκουληκιών απαιτεί τη χρήση πολύ πιο επικίνδυνου φαρμάκου.

Αν έχετε γάτα: Η διροφιλαρίωση δεν είναι εξίσου συχνή στις γάτες, αλλά η διάγνωση της νόσου είναι πιο δύσκολη. Εκτός από την εξέταση αίματος, η εξέταση σε γάτες μπορεί να περιλαμβάνει ακτινογραφίες και υπερήχους. Δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία για τη θανάτωση των ενήλικων σκουληκιών της καρδιάς για γάτες. Αυτό δημιουργεί πρόσθετες επιπλοκές για τη διάγνωση και τη θεραπεία, επομένως η πρόληψη είναι σημαντική όλο το χρόνο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας