Το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς είναι δυνητικά ένα μεγάλο πρόβλημα. Ειδικά όσο μεγαλώνουμε, μπορεί να αυξήσει σοβαρά τον κίνδυνο για παθήσεις της καρδιάς, αλλά και για χρόνια νοσήματα. Ο μόνος τρόπος για να το μειώσουμε είναι να γυμναζόμαστε τακτικά αλλά και να προσέχουμε τη διατροφή μας, να μην καταναλώνουμε πολλά κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι ορισμένες συνήθειες, όπως η καθιστική ζωή και το κάπνισμα επηρεάζουν άμεσα το λίπος στην κοιλιά μας. Ίσως όμως να αλλάξουμε και τις παρακάτω συνήθειες δεν τις είχαμε σκεφτεί.

Παραλείπουμε γεύματα

Είναι πολύ μεγάλο λάθος, επειδή διασφαλίζει δύο πράγματα: α) Ότι ο μεταβολισμός μας θα αρχίσει να "μπαίνει στο νόημα" και να δουλεύει πιο αργά, και β) πως όταν έρθει η ώρα να πεινάσουμε, θα πεινάμε τόσο πολύ, που δεν θα σκεφτούμε τι και πόσο τρώμε. Η παράλειψη γευμάτων δεν είναι αποτελεσματική μορφή δίαιτας επειδή ο μηχανισμός της δεν μπορεί να λειτουργήσει. Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται συνεχώς καύσιμα.

Καταναλώνουμε light προϊόντα

Από αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη μέχρι γιαούρτια με 0% λιπαρά. Το πρόβλημα με αυτές τις τροφές είναι ότι υπόσχονται περισσότερα από όσα μπορούν να δώσουν, μιας και η επεξεργασία για να αφαιρεθούν τα λιπαρά και η ζάχαρη σημαίνουν ότι η "ζυγαριά" τους γέρνει λάθος. Τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη είναι γεμάτα με τεχνητά γλυκαντικά (ή και φυσικά, που και πάλι σε τέτοιο πλαίσιο δεν διαφέρουν πολύ από την κοινή ζάχαρη). Τα προϊόντα με μειωμένα λιπαρά, από την άλλη, συνήθως περιέχουν αυξημένη ποσότητα ζάχαρης, αλατιού ή οποιουδήποτε άλλου βελτιωτικού γεύσης. Είναι καλύτερο να επιλέγετε προϊόντα με πλήρη λιπαρά και να μειώσετε τη μερίδα και την συχνότητα.

Τρώμε πολύ γρήγορα

Δεν δίνουμε αρκετό χρόνο στον εγκέφαλό μας να λάβει το σήμα ότι χορτάσαμε, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές που θα καθήσουμε στο τραπέζι να το παρακάνουμε. Αν τα γεύματά σας διαρκούν λιγότερο από 20 λεπτά, προσπαθήστε να αυξήσετε τον χρόνο μασώντας πιο αργά και προσεκτικά την τροφή σας. Αυτό μπορεί να σας κάνει να απολαύσετε και τη γεύση περισσότερο. Επίσης, μια καλή συμβουλή είναι να μην τρώτε όσο βλέπετε τηλεόραση. Είναι πολύ εύκολο να το παρακάνετε όσο κάτι άλλο απασχολεί την προσοχή σας.

Τρώμε αργά το βράδυ

Όσο πιο αργά το βράδυ φάμε ένα γεύμα, τόσο λιγότερο δραστήριος θα είναι ο οργανισμός μας για να το χωνέψει. Ειδικά το να τρώμε ένα μεγάλο βραδινό γεύμα και να πηγαίνουμε αμέσως στο κρεβάτι είναι μεγάλο λάθος. Δώστε στο πεπτικό σας σύστημα αρκετή ώρα για να χωνέψει την τροφή - δοκιμάστε να κάνετε και μια σύντομη βόλτα για να επισπεύσετε τη διαδικασία, καθώς και να πιείτε άφθονο νερό.

Τρώμε λευκό ψωμί

Είναι από τις τροφές με τις πιο κενές θερμίδες. Η διατροφική αξία του ψωμιού είναι απλώς κακή. Το ψωμί ολικής άλεσης ή το πολύσπορο τουλάχιστον θα προσφέρει μερικές φυτικές ίνες, οι οποίες θα βοηθήσουν τον μεταβολισμό σας κάνει την δουλειά του σωστά.

Κοιμόμαστε λίγο ή άσχημα

Ο κακός ύπνος είναι από τα χειρότερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για το σώμα μας. Καθώς μας λείπει ενέργεια την υπόλοιπη ημέρα, ο οργανισμός μας αρχίζει να κάνει ορισμένες "αλλαγές" στο πώς διαχειρίζεται την ενέργειά του, με αποτέλεσμα να μαζεύεται περισσότερο λίπος. Βέβαια, το ίδιο θα συμβεί αν κοιμάστε και υπερβολικά πολλές ώρες κάθε ημέρα. Βάλτε έναν στόχο να κοιμάστε πάνω-κάτω 8 ώρες, και να έχετε σταθερό ωράριο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα