Κρατικοί αξιωματούχοι στο βόρειο Μεξικό ανέφεραν τη Δευτέρα έναν ακόμη θάνατο που προκλήθηκε από μια μυστηριώδη επιδημία μηνιγγίτιδας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων που συνδέονται με τη νόσο σε 35.

Μέχρι σήμερα, οι υγειονομικές αρχές στην κυρίως αγροτική πολιτεία Ντουράνγκο του Μεξικού έχουν τεκμηριώσει 79 κρούσματα μηνιγγίτιδας τους τελευταίους μήνες.

Η μηνιγγίτιδα συνήθως σχετίζεται με επώδυνη φλεγμονή του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, που συχνά προκαλείται από ιό ή σε ορισμένες περιπτώσεις βακτήρια ή μυκητιασική λοίμωξη.

Το πρώτο κρούσμα μηνιγγίτιδας στο Ντουράνγκο επιβεβαιώθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, όταν οι γιατροί διέγνωσαν αρκετά κρούσματα άσηπτης μηνιγγίτιδας, μιας ιδιαίτερα επιβλαβούς φλεγμονής του εγκεφάλου.

Οι μολυσμένοι ασθενείς στο Ντουράνγκο είχαν υποβληθεί όλοι σε χειρουργικές επεμβάσεις που χρησιμοποίησαν ραχιαία αναισθησία σε ιδιωτικά νοσοκομεία στην πρωτεύουσα της μεγάλης πολιτείας, γνωστή και ως Ντουράνγκο, σύμφωνα με στοιχεία που ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Μέχρι στιγμής φέτος, οι υγειονομικές αρχές του Ντουράνγκο αναφέρουν νέα κρούσματα σχεδόν καθημερινά, καθώς και νοσηλείες και θανάτους.

Τον περασμένο Νοέμβριο, το υπουργείο Υγείας του Μεξικού αναγνώρισε ότι συνεργάζεται με αξιωματούχους στο Ντουράνγκο για να επανεξετάσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να κατανοήσει καλύτερα την αδιευκρίνιστη ακόμα αιτία ή αιτίες της νόσου.

Η πολιτειακή κυβέρνηση του Ντουράνγκο περιέγραψε τη συνεχιζόμενη επιδημία μηνιγγίτιδας ως "μια άνευ προηγουμένου κατάσταση", σύμφωνα με ανάρτηση στον ιστότοπό της, τονίζοντας ότι αξιωματούχοι σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης του Μεξικού συνεργάζονται σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τις καλύτερες θεραπείες για τους ασθενείς.

Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είχαν δηλώσει τον Δεκέμβριο ότι παρακολουθούσαν και βοηθούσαν στη διερεύνηση των ανησυχητικών κρουσμάτων μαζί με το υπουργείο Υγείας του Μεξικού και τις τοπικές αρχές.

Δεν είναι σαφές πότε ξεκίνησαν οι μολύνσεις στο Ντουράνγκο ή πόσοι ασθενείς έχουν αναρρώσει από μια προηγούμενη περίοδο με τη νόσο. Το μεξικανικό υπουργείο Υγείας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Πηγές:
Reuters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα