Πολλοί καρκινοπαθείς που έχουν μολυνθεί με COVID-19 εμφανίζουν εμμένοντα συμπτώματα.Νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο eLife, διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με καρκίνο αναπτύσσουν long COVID-19 και ότι οι γυναίκες κινδυνεύουν ιδιαίτερα.

«Αν και οι καρκινοπαθείς εμπίπτουν σε ομάδα υψηλότερου κινδύνου για COVID-19, υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα για το σύνδρομο PASC σε ασθενείς με καρκίνο και πώς επηρεάζει την εξέλιξη, τη φροντίδα και τη θεραπεία τους», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Anne-Marie Chaftari, αναπληρώτρια καθηγήτρια λοιμωδών νόσων στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν έως και 14 μήνες ασθενείς στο κέντρο καρκίνου που διαγνώστηκαν με COVID-19 μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου 2020.  

Ζητήθηκε από τους ασθενείς να καταγράψουν συμπτώματα όπως κόπωση, βήχα, σφίξιμο στο θώρακα, δυσκολία στην αναπνοή, πονοκέφαλο, πυρετό, αλλοιωμένη αίσθηση όσφρησης ή γεύσης, μυϊκούς πόνους, γαστρεντερικά συμπτώματα, διαταραχές ύπνου και τυχόν περιορισμούς στις καθημερινές δραστηριότητες.

Τα συμπτώματα που συνεχίστηκαν περισσότερο από 30 ημέρες μετά από σοβαρά αρχικά συμπτώματα ή νοσηλεία θεωρήθηκαν long COVID.

Στοιχεία από 312 ασθενείς με καρκίνο έδειξαν ότι το 60% εμφάνισε long COVID.

Όσοι είχαν υποτροπιάσει ή είχαν καρκίνο ανθεκτικό στη θεραπεία στην αρχή και εκείνοι που είχαν πιο σοβαρές οξείες λοιμώξεις COVID-19 είχαν λιγότερες πιθανότητες για lomg COVID-19.

Οι γυναίκες ασθενείς είχαν υψηλότερο ποσοστό long COVID από τους άνδρες, 63% σε σύγκριση με 51%.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως  η ανάγκη οξυγόνου, η νοσηλεία για COVID-19 ή πολυοργανική ανεπάρκεια, ήταν παρόμοιοι μεταξύ των ασθενών με long COVID και των ασθενών χωρίς.

Οι ασθενείς με long COVID-19 παρουσίασαν συχνότερα κόπωση, διαταραχές ύπνου, μυϊκό πόνο και συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημ.

Όσοι είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν lomg COVID, σημείωσαν οι ερευνητές.

Αυτό εξέπληξε τους ερευνητές, επειδή η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για πιο σοβαρή οξεία COVID-19. Ένα παρόμοιο εύρημα παρατηρήθηκε σε μια άλλη μελέτη για lomg CoVID σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, σημείωσαν.

Οι συγγραφείς είπαν ότι η σχέση μεταξύ της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του σοβαρού κινδύνου για COVID-19 εκτιμάται ότι οφείλεται στη δέσμευση της πρωτεΐνης ακίδας του SARS-CoV-2 σε ένα ένζυμο που αποτελεί στόχο πολλών φαρμάκων που μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση. Είπαν ότι αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να αποκλείσουν ότι αυτός ο μηχανισμός είναι σημαντικός για την ανάπτυξη long COVID.

Μεταξύ των καρκινοπαθών που ανέπτυξαν long COVID-19, 59 εισήχθησαν ξανά στο νοσοκομείο, αν και μόνο 16 εισήχθησαν για σχετικούς με την COVID-19 λόγους. Οι περισσότεροι είχαν συμπτώματα που μπορούσαν να αντιμετωπιστούν εκτός νοσοκομείου.

«Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι η  long COVID-19 εμφανίστηκε στην πλειονότητα των καρκινοπαθών και ήταν πιο διαδεδομένη στις γυναίκες παρά στους άνδρες», δήλωσε ο Δρ. Issam Raad.

«Ακόμη και σε αυτόν τον πληθυσμό ασθενών υψηλού κινδύνου, η long COVID-19 δεν συνδέθηκε με υψηλό ποσοστό εισαγωγών στο νοσοκομείο», δήλωσε ο Raad. «Επίσης, δεν βρήκαμε καμία υποκείμενη πάθηση ή ένταση της νόσου κατά τη διάρκεια του οξέος COVID-19 που θα μπορούσε να προβλέψει μακροχρόνιο COVID-19».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια