Χημικές ουσίες σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, παιχνίδια, συσκευασίες τροφίμων και ροφημάτων, θα μπορούσαν να αυξάνον τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 σε γυναίκες, έδειξε νεα έρευνα.

Για να μελετηθεί η επίδραση των χημικών ουσιών- φθαλικών ενώσεων- οι ερευνητές παρακολούθησαν 1.300 Αμερικανίδες για 6 χρόνια για να διαπιστώσουν αν η έκθεση συνέβαλλε στην εμφάνιση διαβήτη.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, περίπου 5% εμφάνισαν διαβήτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι λευκές γυναίκες που εκτίθεντο σε υψηλά επίπεδα ορισμένων φθαλικών ενώσεων είχαν 30% έως 63% υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη. 

Παλαιότερα, η έκθεση σε αυτές τις ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινολογικό σύστημα είχαν συνδεθεί με μειωμένη γονιμότητα και άλλες ενδοκρινικές διαταραχές.

Ο Sung Kyun Park, του University of Michigan School of Public Health, δήλωσε ότι η νέα έρευνα έδειξε ότι οι φθαλικές ενώσεις μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλουν σε υψηλότερη εμφάνιση διαβήτη στις γυναίκες- ιδιαίτερα στις λευκές σε διάστημα 6 ετών.

Ο Park δήλωσε ότι οι άνθρωποι εκτίθενται στα φθαλικές ενώσεις καθημερινά αυξάνοντας τον κίνδυνο αρκετών μεταβολικών νόσων. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν καθώς είναι βλαβερές για την υγεία.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Χριάζροναι περισσότερες έρευνες.

Πηγές:
Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η κρεατίνη ενισχύει τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της στέρησης ύπνου
39ο Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας
Τη σημασία της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ στο 50ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο