Στο 9% των δειγμάτων κορωνοϊού φτάνει στη Γερμανία η υπο-παραλλαγή ΧΒΒ.1.5, γνωστή ως "Κράκεν", ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα βρίσκεται κοντά στο 6%.

Πρόκειται για υπο-παραλλαγή του στελέχους ΒΑ.2 ή Όμικρον 2, η οποία στη χώρα μας αφορά το 30% των συνολικών κρουσμάτων. Από το 30% της ΒΑ.2, το 20% είναι Κράκεν, η οποία έχει σταθεροποιητική τάση στη Γερμανία, όπου οι λοιμώξεις του αναπνευστικού επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα. Η τάση είναι αυξητική στην Ελλάδα, καθώς τον Δεκέμβριο αφορούσε το 2% των κρουσμάτων Όμικρον 2 και σήμερα στο 20%.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πιο ευρέως κυκλοφορούσα υπο-παραλλαγή της Όμικρον 2 στην Ελλάδα είναι η ΒΑ.2.75, γνωστή και ως "Κένταυρος", η οποία αφορά το 45% των δειγμάτων και δεύτερη η CH.1.1 ή Όρθρος με 25% και πτωτική τάση.

Οι ειδικοί δίνουν έμφαση στην Κράκεν, εξηγώντας πως μπορεί να μολύνει ανθρώπους, οι οποίοι θα είχαν αρκετά αντισώματα για να μπορούν να μπλοκάρουν άλλα στελέχη. Αναπτύσσεται, δηλαδή, όπου άλλα στελέχη δεν μπορούν.

Σύμφωνα με χθεσινή έκθεση του γερμανικού Ινστιτούτου Robert Koch (RKI), η XBB.1.5 είναι πλέον η δεύτερη πιο συχνά ανιχνευόμενη παραλλαγή στο σύνολο των δειγμάτων. Ωστόσο, οι τιμές βασίζονται σε χαμηλούς απόλυτους αριθμούς, επειδή το πλήρες ιικό γονιδίωμα εξετάζεται μόνο σε ένα πολύ μικρό ποσοστό θετικών δειγμάτων.

Κυρίαρχη στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, η παραλλαγή Κράκεν είναι ήδη κυρίαρχη, σύμφωνα με τις εκεί υγειονομικές αρχές, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε πως η νέα υποπαραλλαγή δεν έχει καμία μετάλλαξη που να προκαλεί αλλαγές στη σοβαρότητα της νόσου. Σύμφωνα με το RKI, "δεν έχει παρατηρηθεί έξαρση της σοβαρότητας της νόσου" με την αυξανόμενη εξάπλωσή της.

Προβλέπεται, πάντως, περαιτέρω αύξηση της παραλλαγής τις επόμενες εβδομάδες στη Γερμανία, όπως αναφέρει το RKI. Ο ιολόγος καθηγητής δρ Christian Drosten είχε ήδη δηλώσει από τα μέσα Ιανουαρίου ότι η εν λόγω υποπαραλλαγή ήταν πιθανό να γίνει κυρίαρχη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόν τον χειμώνα επίκειται ένα τεράστιο νέο κύμα.

Στην Γερμανία, η συνολική κατάσταση με τις λοιμώξεις παρουσίαζει σταθεροποιητική στάση. Στην Ελλάδα, συγκριτικά, οι λοιμώξεις έχουν πτωτική τάση. 

Ο αριθμός των οξέων αναπνευστικών νοσημάτων στη Γερμανία μειώθηκε ελαφρώς την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και βρίσκεται έτσι στα επίπεδα των ετών πριν από την πανδημία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI).

Εκτός από τον κορωνοϊό και τη γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), ο οποίος είναι επικίνδυνος για τα παιδιά, αποτέλεσε ιδιαίτερη επιβάρυνση για το γερμανικό σύστημα υγείας τον φετινό χειμώνα.

Σύμφωνα με το RKI, το κύμα RSV ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά το Ινστιτούτο θεωρεί ότι το κύμα έχει πλέον τελειώσει. Σύμφωνα με τον ορισμό του RKI, έληξε με την τρίτη εβδομάδα του τρέχοντος έτους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα