Οι καρδιακές παθήσεις σκοτώνουν παγκοσμίως περισσότερο κόσμο σε σχέση με άλλες ασθένειες. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να εξεταζόμαστε τακτικά, μιας και η καρδιοπάθεια δεν εμφανίζει πολλά συμπτώματα μέχρι να σοβαρέψει η κατάσταση. Αυτές είναι μερικές συμβουλές για πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να ελαττώσουμε τον κίνδυνο.

Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά

Η μεσογειακή διατροφή συνεχίζει να είναι η καλύτερη για την υγεία της καρδιάς. Περιλαμβάνει την κατανάλωση τροφίμων όπως:

Φρούτα

Λαχανικά

Δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια

Υγιεινά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο και μερικά ψάρια

Άλλες δίαιτες, όπως μια διατροφή φυτικής προέλευσης, μπορεί επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο. Αλλά υπάρχουν λιγότερα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι άλλες διατροφές είναι ωφέλιμες στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικών και καρδιακών προσβολών σε σχέση με την μεσογειακή.

Ασκηθείτε τακτικά

Η καρδιά είναι ένας μυς που χρειάζεται άσκηση. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και σταθερότητα στο βάρος, πράγματα που σχετίζονται άμεσα με την καλή υγεία της καρδιάς μας. Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης κάθε εβδομάδα. Μην μείνετε μόνο στην αερόβια άσκηση, κάντε και ασκήσεις με αντιστάσεις ή χρησιμοποιώντας το βάρος του σώματος.

Κόψτε το κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι από τις κύριες αιτίες της αθηροσκλήρωσης, μια πάθησης που οι αρτηρίες σκληραίνουν και στενεύουν λόγω της πλάκας. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να το κόψετε. Η καρδιακή σας υγεία θα αρχίσει να καλυτερεύει σημαντικά μέσα σε λίγους μόλις μήνες.

Διατηρήστε υγιές βάρος

Ένας δείκτης μάζας σώματος πάνω από 30 σας θέτει σε κίνδυνο να αναπτύξετε καρδιοπάθεια. Η κατανομή του σωματικού λίπους έχει επίσης σημασία, μιας και το περιττό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς σχετίζεται περισσότερο με προβλήματα στην καρδιά. Τέλος, καθώς το βάρος σας αυξάνεται, η αρτηριακή σας πίεση αυξάνεται επίσης και αυτό καταπονεί την καρδιά σας.

Περιορίστε το αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αν πίνετε τρία ή περισσότερα ποτά όποτε βγαίνετε, η αρτηριακή σας πίεση θα είναι υψηλότερη την επόμενη μέρα. Επομένως, είναι καλύτερο να μην το παρακάνετε. Μακροπρόθεσμα, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει άλλες παθήσεις, ή και να συμβάλει στην εμφάνιση ορισμένων.

Μειώστε το στρες

Το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση στο σώμα σας. Όταν αγχώνεστε συνεχώς, η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να είναι υψηλότερη και αυτό μπορεί να σας θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Αν αγχώνεστε πολύ και δεν ξέρετε πώς να το διαχειριστείτε, μιλήστε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας ή εξερευνήστε δραστηριότητες που μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε - από κάποιο χόμπι μέχρι μια απλή βόλτα... μέχρι (καλά μαντέψατε) γυμναστική.

Κοιμηθείτε καλά

Ο μη επαρκής ύπνος θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερη αρτηριακή πίεση. Και αν παλεύετε με την αϋπνία, αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο, είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσετε να τα φτιάξετε. Δοκιμάστε να ακολουθείτε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και βεβαιωθείτε ότι κάνετε κάποια σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, που θα σας βοηθήσει να εξαντλήσετε την περιττή σας ενέργεια. Μην γυμνάζεστε όμως λίγο πριν τον ύπνο, μιας και αυτό μπορεί να σας φέρει υπερένταση. Αποφύγετε επίσης την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη ή την κατανάλωση αλκοόλ πριν από τον ύπνο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας