Όλοι αγαπάμε τις γάτες και τους σκύλους. Είναι η καλύτερη συντροφιά και ένα σπίτι πάντα γίνεται πιο ζεστό αν βάλεις ένα ζωάκι μέσα. Υπάρχουν όμως πολλές πληροφορίες που αγνοούμε, όπως και κάποια ψέματα που έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα επίμονα στη συλλογική μας συνείδηση. Ας ρίξουμε μια ματιά.

Αλήθεια: Μπορούμε να αρρωστήσουμε ο ένας τον άλλο

Όπως είχε γίνει τεράστιος πανικός με την πιθανότητα διάδοσης κορωνοϊού από και προς κατοικίδια, οι περισσότεροι μάθαμε πως κάτι τέτοιο είναι δυνατό να συμβεί. Το ίδιο είχε συμβεί και παλαιότερα, βέβαια, με την γρίπη των χοίρων.

Μύθος: Οι γάτες είναι επικίνδυνες για τα μωρά

Ο μύθος έλεγε παλιά ότι οι γάτες κλέβουν την ανάσα των μωρών. Η προσπάθεια για εκλογίκευση είπε πως ίσως γάτες να έχουν κάτσει πάνω σε πρόσωπα μωρών ενώ κοιμούνται, πνίγοντάς τα - προσπαθώντας να εξηγήσουν κάπως το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου. Στην πραγματικότητα, οι γάτες απλώς θέλουν να χουχουλιάσουν δίπλα στο μωρό επειδή είναι ζεστά, και επειδή η κούνια συνήθως είναι υπερυψωμένη.

Αλήθεια: Οι σκύλοι μυρίζουν την υπογλυκαιμία

Είναι κάτι που τα σκυλιά μπορούν να καταλάβουν, και γίνεται να εκπαιδευτούν ώστε μόλις μυρίζουν τα επίπεδα σακχάρου του ιδιοκτήτη τους να πέφτουν επικίνδυνα, να τον ενημερώνουν. Υπολογίζεται πως αυτή η αίσθηση των σκύλων είναι 90% ακριβής.

Αλήθεια: Οι γάτες αγαπούν - ίσως και υπέρ του δέοντος

Πολλές φορές μια γάτα θα ουρήσει πάνω στα ρούχα του ιδιοκτήτη της. Αυτό δεν είναι αναγκαστικά εκδίκηση για κάτι, ούτε η γάτα αποφάσισε να σας τρολάρει. Είναι πολύ πιθανό αν λείπετε ώρες από το σπίτι, η γάτα σας να αγχώνεται τόσο πολύ από την απουσία σας, που να μην ξέρει πώς να την διαχειριστεί.

Αλήθεια: Ο μέσος σκύλος μπορεί να καταλάβει 150 λέξεις

Οι πιο έξυπνοι σκύλοι μπορούν ακόμα και 250 λέξεις - αυτό είναι το επίπεδο κατανόησης ενός δίχρονου παιδιού. Οι πιο έξυπνες ράτσες είναι οι γερμανικοί ποιμενικοί, τα γκόλντελ ριτρίβερ και τα μπόρντερ κόλι. Από την άλλη, τα μπορζόι, τα μπουλντόγκ και τα τσόου-τσόου δεν είναι και τα εξυπνότερα.

Αλήθεια: Οι λευκές γάτες έχουν συχνά προβλήματα ακοής

Αν τα μάτια τους είναι και γαλάζια, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι το ένα ή και τα δύο τους αυτιά θα έχουν κάποιο πρόβλημα.

Μύθος: Οι γάτες πάντα προσγειώνονται με τα πόδια

Ναι, αν τις αφήσεις να πέσουν από την αγκαλιά σου. Ναι ακόμα κι αν πέσουν από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου. Αλλά δεν είναι απόλυτο. Το γεγονός ότι είναι ευλύγιστες δεν σημαίνει ότι οι πτώσεις δεν αποτελούν σοβαρή (ή και θανάσιμη) ανησυχία.

Αλήθεια: Οι γάτες μυρίζουν και με το στόμα

Υπάρχει ένας αδένας στην κορυφή του στόματος που δέχεται μυρωδιές, και χρησιμοποιείται όταν υπάρχει κάποια μυρωδιά με σημαντικές πληροφορίες: ούρα άλλης γάτας, γεννητικά όργανα σε εποχή ζευγαρώματος... Οι αρσενικές γάτες το κάνουν πιο συχνά, και εξίσου συχνά θα έχουν αρκετά χαζή φάτσα όσο το κάνουν.

Μύθος: Τα σκυλιά δεν κουνάνε την ουρά τους μόνο όταν χαίρονται

Για να καταλάβουμε αν το κούνημα της ουράς είναι χαρούμενο, πρέπει η ουρά να μην κρέμεται και να κουνιέται χαλαρά, και επίσης χαλαρή θα είναι γενικά η γλώσσα του σώματος του ζώου. Αν η ουρά είναι χαμηλά και κουνιέται γρήγορα, ο σκύλος είναι τρομαγμένος. Και αν η ουρά είναι σηκωμένη ψηλά και σφιγμένη, τότε ο σκύλος έχει αγχωθεί και μπορεί να είναι αμυντικός.

Αλήθεια: Τα κουτάβια δεν κουνάνε την ουρά τους

Σωματικά μπορούν να το κάνουν, αλλά τους παίρνει περίπου τρεις εβδομάδες για να κατανοήσουν πώς και γιατί μπορούν να το κάνουν. Είναι το ίδιο με το πώς ένα μωρό μαθαίνει σιγά-σιγά να χρησιμοποιεί λέξεις.

Μύθος: Τα σκυλιά βλέπουν ασπρόμαυρα

Όχι και τόσο. Η όρασή τους είναι περισσότερο όμοια με εκείνη ενός ανθρώπου με αχρωματοψία πράσινου-κόκκινου. Τα χρώματα που βλέπουν είναι κατά βάση κίτρινο, μπλε και γκρι.

Μύθος: Η μύτη του σκύλου λέει πολλά για την υγεία του

Οι μύτες των σκύλων έχουν μεγάλη επιφάνεια και μπορεί να αλλάζουν υφή και θερμοκρασία πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Δεν είναι καλός δείκτης για να καταλαβαίνουμε πότε κάτι δεν πάει καλά.

Μύθος: Οι γάτες χρειάζονται γάλα

Τα μωρά γατάκια χρειάζονται το γάλα της μαμάς τους μέχρι να μεγαλώσουν. Οι ενήλικες γάτες, όμως, έχουν... δυσανεξία στη λακτόζη, που σημαίνει ότι το γάλα μάλλον θα οδηγήσει σε διάρροια.

Μύθος: Οι σκύλοι γλείφουν τις πληγές τους για να τις κάνουν καλά

Δυστυχώς όχι. Οι σκύλοι έχουν έμφυτη την τάση να γλείφουν τις πληγές τους, αλλά τα βακτήρια του σάλιου μπορεί να κάνουν τις πληγές ακόμα χειρότερες. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο τους φοράνε κολάρο όταν έχουν ανοιχτές πληγές μετά τον κτηνίατρο.

Αλήθεια: Οι γάτες στέλνουν αγάπη με τα μάτια

Όταν μια γάτα μας κοιτάει και ανοιγοκλείσει αργά τα μάτια της, αυτό είναι δείγμα αγάπης. Προς μια άλλη γάτα, είναι σήμα ότι όλα πηγαίνουν καλά και μπορεί να αισθάνεται ασφαλής. Και, ναι, όταν τους κλείνουμε τα μάτια αργά και εμείς για να τους στείλουμε αγάπη στη γλώσσα τους, το καταλαβαίνουν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας