Αν η αλλαγή σεντονιών είναι από εκείνες τις δουλειές του σπιτιού που βαριέστε, ειδικά αν έχετε πρωταγωνιστήσει στο δικό σας επίπονο κινηματογραφικό μοντάζ με το σεντόνι να μπαίνει στην μια άκρη του κρεβατιού και να βγαίνει από μια άλλη, θα πούμε ότι σας καταλαβαίνουμε. Θα πούμε όμως και κάτι ανησυχητικό: Κοιμάστε με τον εχθρό σας. Μαζί σας στο κρεβάτι είναι αμέτρητα ακάρεα σκόνης και βακτήρια, για να μην αναφέρουμε πολλά από το νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Πρέπει να αλλάζουμε σκεπάσματα και σεντόνια το αργότερο κάθε δύο εβδομάδες - αλλά και συντομότερα αν έχουμε κατοικίδια που κοιμούνται στα πόδια μας το βράδυ. Τι ακριβώς όμως μαζεύεται στο κρεβάτι μας;

Νεκρό δέρμα

Ο μέσος άνθρωπος αποβάλλει ενάμισι γραμμάριο κερατινοκυττάρων καθημερινά. Οπτικά μιλώντας, αυτό είναι σχεδόν μισό κουταλάκι του γλυκού γεμάτο νεκρό δέρμα. Οποιοδήποτε είδος τριβής θα αποκόψει το εξωτερικό στρώμα των κυττάρων του δέρματός σας, συνεπώς αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονα όταν είμαστε ξαπλωμένοι.

Βακτήρια

Όταν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος μένουν στα σεντόνια σας, τα βακτήρια τα βλέπουν ως έναν συνδυασμό σπιτιού/μπουφέ.

Ακάρεα σκόνης

Τα ακάρεα σκόνης είναι πολύ μικρά για να τα δει κανείς με γυμνό μάτι, αλλά ζουν παντού. Αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα είναι συγγενείς της αράχνης και τρέφονται με νεκρά κύτταρα του δέρματος. Δεν δαγκώνουν, αλλά μπορούν να σας προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Τρίχωμα κατοικίδιων (και πολλά άλλα)

Αν αφήνετε τη γάτα ή τον σκύλο σας να κοιμάται στο κρεβάτι, να θυμάστε πως οι τετράποδοι φίλοι μας είναι επίσης γεμάτοι μυκητιακούς οργανισμούς που μπορεί να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα στον άνθρωπο. Αυτές περιλαμβάνουν απλές λοιμώξεις, καθώς και πιο επιθετικές όπως η ψώρα, που προκαλείται από ακάρεα που μπορούν να ζήσουν σε σκύλους και να μεταδοθούν στους ανθρώπους.

Τι άλλο είναι μαζί σου στο κρεβάτι;

Σωματικά υγρά: Ο μέσος άνθρωπος παράγει σχεδόν 100 λίτρα ιδρώτα στο κρεβάτι κάθε χρόνο. Και μην ξεχνάτε άλλα υγρά όπως έλαια του δέρματος και των μαλλιών και το σάλιο.

Προϊόντα ομορφιάς: Ακόμα κι αν πλένετε το πρόσωπό σας το βράδυ, μπορείτε ακόμα να μεταφέρετε κομμάτια μακιγιάζ, λοσιόν και άλλων προϊόντων στο κρεβάτι.

Ψίχουλα: Αν τρώτε στο κρεβάτι (και μερικές φορές, ακόμα κι αν δεν το κάνετε), μπορείτε να φέρετε μαζί σας το βράδυ μικρά κομμάτια φαγητού στα σεντόνια.

Άλλα μικρόβια που σχετίζονται με τα κατοικίδια: Εκτός από το τρίχωμα και τα ακάρεα, τα κατοικίδιά σας μπορούν να μεταφέρουν υπολείμματα από περιττώματα και μικρόβια από εξωτερικούς χώρους..

Τι προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν αν δεν πλένουμε συχνά τα σεντόνια μας;

Αλλεργικά συμπτώματα: Πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στα ακάρεα σκόνης, επομένως ο ύπνος σε ένα κρεβάτι γεμάτο με αυτά μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα συμπτώματα αλλεργίας. Επίσης μπορούν να οδηγήσουν σε φαγούρα και να προκαλέσουν εξάρσεις άσθματος και εποχιακές αλλεργίες.

Αναπνευστικά προβλήματα: Αν έχετε ήδη άσθμα, είστε πιο επιρρεπείς σε αλλεργία από τα ακάρεα.

Εξάνθημα: Αν πάρα πολλά ακάρεα σκόνης έρθουν σε επαφή με το σώμα σας, μπορεί να καταλήξετε να έχετε εξανθήματα. Ορισμένα βακτήρια μπορούν επίσης να προκαλέσουν εξανθήματα.

Έκζεμα: Το έκζεμα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους δερματικών παθήσεων, που οφείλεται σε συνδυασμό της ξηρότητας του δέρματος και των υπερδραστήριων βακτηριακών αποικιών στο δέρμα σας.

Θυλακίτιδα: Όταν ξαπλώνετε σε ένα κρεβάτι γεμάτο βακτήρια, αυξάνεται ο κίνδυνος για θυλακίτιδα, δηλαδή φλεγμονή, μόλυνση ή ερεθισμό του θύλακα της τρίχας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στους ηλικιωμένους γερνά ταχύτερα τους μυς [μελέτη]
ΠΙΣ: Πρώην ποδοσφαιριστής, κάτοικος Πολωνίας πίσω από την εταιρεία που έδινε συνταγές μέσω Διαδικτύου
Διατάσεις ποδιών: Πώς θα τις κάνετε σωστά