Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά μια νέα ανασκόπηση  υποδεικνύει ότι η κατανάλωση πολύ λίγου αλατιού θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι γιατροί συστήνουν επί του παρόντος μια δίαιτα χαμηλή σε νάτριο για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την αποφυγή συσσώρευσης υγρών και οιδήματος, που μπορεί να είναι συνήθη συμπτώματα για καρδιακή ανεπάρκεια. 

Ωστόσο, η νέα μετα-ανάλυση εννέα τυχαιοποιημένων, ελεγχόμενων ερευνών διαπίστωσε ότι ο περιορισμός της διατροφικής πρόσληψης νατρίου κάτω από το τυπικό συνιστώμενο μέγιστο των 2,3 γραμμαρίων την ημέρα δεν φέρνει πρόσθετα οφέλη και μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στις 5 Μαρτίου στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, στη Νέα Ορλεάνη.

«Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι ο περιορισμός του διατροφικού νατρίου σε λιγότερο από τη συνηθισμένη σύσταση ήταν αντιπαραγωγικός στη διαχείριση της καρδιακής ανεπάρκειας», δήλωσε ο Δρ. Anirudh Palicherla, του  Creighton University School of Medicine στην Omaha.

«Ο περιορισμός του νατρίου εξακολουθεί να είναι ο τρόπος για να βοηθήσουμε στη διαχείριση της καρδιακής ανεπάρκειας, αλλά η ποσότητα του περιορισμού έχει συζητηθεί», δήλωσε ο Palicherla. «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η εστίαση θα πρέπει να είναι στην καθιέρωση ενός ασφαλούς επιπέδου κατανάλωσης νατρίου, αντί του υπερβολικού περιορισμού του».

Ενώ ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει περίπου 3,4 γραμμάρια νατρίου ημερησίως, οι διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες των ΗΠΑ συνιστούν τον περιορισμό του σε 2,3 γραμμάρια ημερησίως ή λιγότερο. Αυτό είναι λίγο λιγότερο από 1 κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι.

Οι εννέα έρευνες αξιολόγησαν διαφορετικά επίπεδα νατρίου για συνολικά σχεδόν 3.500 άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια και συμπεριέλαβαν δεδομένα για τα ποσοστά θανάτου και νοσηλείας. Οι περισσότερες από αυτές διεξήχθησαν μεταξύ 2008 και 2022.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που ακολουθούσαν δίαιτα με στόχο πρόσληψης νατρίου κάτω από 2,5 γραμμάρια την ημέρα είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνους που ακολουθούσαν δίαιτα με στόχο 2,5 γραμμάρια την ημέρα ή περισσότερο.

Στις πιο περιοριστικές μελέτες, τα όρια νατρίου κυμαίνονταν από 1,2 γραμμάρια έως 1,8 γραμμάρια νατρίου ημερησίως. Οι ερευνητές δεν βρήκαν τάση για αύξηση των νοσηλειών σε ασθενείς που ακολουθούσαν πιο περιοριστικές δίαιτες.

Οι σχεδιασμοί των κλινικών δοκιμών διέφεραν σημαντικά, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης διαφορετικών μεθόδων για την παρακολούθηση της πρόσληψης νατρίου. Ορισμένοι απαιτούσαν από τους συμμετέχοντες να περιορίσουν την πρόσληψη υγρών εκτός από την πρόσληψη νατρίου, ενώ άλλες μελέτες δεν το έκαναν.

Ο αριθμός των μελετών και ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων δίνουν στους ερευνητές υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στα συνολικά ευρήματα, ακόμη και με αυτές τις διαφορές.

Μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποσαφήνιση των βέλτιστων στόχων για το νάτριο στη διατροφή. 

Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευτούν σε επιστημονικά περιοδικό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας