Πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αποτέλεσε το θέμα των θανάτων ασθενών με CoViD στην Ελλάδα.

Μιλώντας σε ημερίδα του ygeiamou, ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να εγκαλέσει την Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην πανδημία, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως είναι τελείως άσχετος ή ψεύτης για να ισχυρίζεται κάτι τέτοιο.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε περίπου 4.000 υγειονομικούς να μειώνονται από το ΕΣΥ κατ’ έτος, δηλαδή 12.000 λιγότερους συνολικά.

"Συνεπώς, πώς μπορεί κανείς να πανηγυρίζει μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί - και δεν τα πήγαμε και εξαιρετικά στην πανδημία - έτσι δεν είναι; Αν δεν κάνω λάθος, είμαστε σχεδόν από τους χειρότερους σε σκληρούς δείκτες που αφορούν την αναλογία θανάτων ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού στον δυτικό κόσμο. Από τους χειρότερους", τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε την ανάγκη να στηριχθεί η κοινωνία και να ξεπεραστεί το αίσθημα ανασφάλειας που αισθάνεται σήμερα ο μέσος πολίτης.

"Να συζητήσουμε και το πώς θα προχωρήσουμε στην ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας ισχυρό και προσβάσιμο από όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από την οικονομική τους δυνατότητα".

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το κόμμα του έχει καταθέσει ένα συνολικό και κοστολογημένο πρόγραμμα για το νέο ΕΣΥ, με αύξηση των δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ και 1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.

"Το κρίσιμο θέμα είναι να δούμε πώς θα μειώσουμε τις ανισότητες πρόσβασης στην Υγεία, τόσο ανάμεσα στους οικονομικά ισχυρούς και οικονομικά ασθενείς συμπολίτες μας, όσο όμως και σε αυτούς που διαμένουν σε περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα Υγείας", είπε για να σημειώσει:

"Προτείνουμε, με βάση τις δυνατότητες τις δημοσιονομικές, ο πρωτοδιοριζόμενος γιατρός να παίρνει 2.000 ευρώ, ανάλογη αύξηση και σε όλα τα υπόλοιπα κλιμάκια. Προτείνουμε τη δυνατότητα να υπάρχουν προσλήψεις και ιδίως του προσωπικού εκείνου που έδωσε τη μάχη στην πρώτη γραμμή, να νομιμοποιηθούν οι άνθρωποι αυτοί που δώσανε τη μάχη ως επικουρικοί στην πρώτη γραμμή την περίοδο της πανδημίας".

Απάντηση Μητσοτάκη

Απαντώντας στις αιτιάσεις Τσίπρα για το θέμα της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε - από το ίδιο βήμα - πως πρόκειται για ψέμα ασύστολο και εξοργιστικό, σημειώνοντας πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει μικροπολιτική με θέματα που απασχόλησαν όλα τα συστήματα Υγείας.

Τόνισε πως είναι γνωστό πως όλες οι μελέτες δείχνουν πως η Ελλάδα δεν τα πήγε τόσο άσχημα στους θανάτους, καθώς τούς είχε ορίσει με ένα ευρύτερο τρόπο, με αποτέλεσμα πολλοί θάνατοι να μην είναι "από CoViD", αλλά "με CoViD".

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο μόνος αξιόπιστος τρόπος να κριθεί το θέμα είναι ο δείκτης της υπερβάλλουσας θνητότητας, ο οποίος δεν δείχνει μεγαλύτερη υπέρβαση θανάτων στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στα όσα είχε αναφέρει ο κ. Τσίπρας, τόνισε σε έντονο ύφος πως "είναι τελείως άσχετος ή ψεύτης" και εξέφρασε την άποψη πως δεν είμαστε χειρότερα από άλλες χώρες.

Ανέφερε πως στο παρελθόν - και επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ - η εξεύρεση θέσης σε ΜΕΘ αποτελούσε πολιτικό ρουσφέτι, σημειώνοντας πως η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε από την προηγούμενη 600 κλίνες εντατικής.

Εκτίμησε, τέλος πως με το να μηδενίζει την προσπάθεια του ΕΣΥ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξυπηρετεί τον εαυτό του, εκτός εάν προεξοφλεί πως δεν θα κερδίσει στις προσεχείς εκλογές.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;