Η παρηγορητική φροντίδα δεν είναι πιθανό να μειώνει την  ψυχική δυσφορία, αναφέρει έρευνα του Rutgers που δημοσιεύτηκε στο  Journal of Pain and Symptom Management.

Η έρευνα έδειξε ότι δεν υπήρχαν στατιστικά σημαντικά βελτιώσεις στο άγχος του φροντιστή ή του ασθενή  όσον αφορά την κατάθλιψη ή την ψυχική δυσφορία σε μετα-ανάλυση 38 τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών με παρεμβάσεις παρηγορητικής φροντίδας.

Οι γιατροί στην παρηγορητική φροντίδα συναντούν συμπτώματα ψυχικής δυσφορίας, όπως κατάθλιψη, λύπη, άγχος, αρνητική διάθεση και φόβο, στους ασθενείς και στις οικογένειές τους, τακτικά.

Ασθενείς με καρκίνο, καρδιακή ανεπάρκεια και αναπνευστική  νόσο, συχνά εμφανίζουν αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης καθώς πλησιάζουν προς το τέλος.

Η παρηγορητική φροντίδα σκοπό έχει να εντοπίσει, να αξιολογήσει και να ρυθμίσει τον πόνο και σωματικές, ψυχικές, κοινωνικές και πνευματικές ανησυχίες σε ασθενείς που έχουν σοβαρή νόσο και τις οικογένειές τους.

Όμως η υλοποίηση της παρηγορητικής φροντίδας συχνά έχει έλλειψη πλήρους ενσωμάτωσης εξελίξεων στην επιστήμη της ψυχολογίας και ψυχιατρικής για τον έλεγχο της ψυχικής δυσφορίας.

Οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν ενδείξεις που να στηρίζουν την ιδέα ότι παρεμβάσεις παρηγορητικής αγωγής μειώνουν την ψυχική δυσφορία. Όμως εντόπισαν εννοιολογικά και μεθοδολογικά προβλήματα στη βιβλιογραφία, που θα μπορούσαν να διορθωθούν, όπως η περίληψη ασθενών με υπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας σε έρευνες.

Πηγές:
Journal of Pain and Symptom Management.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’
170η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στo Λαιμό Πρεσπών
Την επιστημονική κατάρτιση και το ήθος των επιστημόνων στη χώρα μας εξήρε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης