Μετά την εμφάνιση σοβαρών λοιμώξεων από πνευμονιόκοκκο, οι ασθενείς έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με έρευνα του Vanderbilt University που δημοσιεύτηκε στο Clinical Infectious Diseases.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Andrew Wiese, εξέτασε το ποσοστό καρδιακών προσβολών σε ασθενείς με πνευμονιοκοκκική νόσο έναντι περιόδων ελέγχου χωρίς λοίμωξη, σε κατοίκους του Τενεσί, το διάστημα 2004 έως 2019.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε ανθρώπους με πνευμονιοκοκκική πνευμονία και σηψαιμία, ο κίνδυνος διάγνωσης καρδιακής προσβολής ήταν υψηλότερος την πρώτη εβδομάδα μετά την έναρξη της λοίμωξης.

Αν και ο κίνδυνος μειωνόταν με το πέρασμα του χρόνου, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής παρέμενε αυξημένος όλο το έτος σε σύγκριση με το έτος πριν τη λοίμωξη.

Καθώς η πνευμονιοκοκκική νόσος μπορεί να προληφθεί με εμβόλιο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν την πιθανότητα η χορήγηση του συζευγμένου πνευμονιοκοκκικού εμβολίου σε ηλικιωμένους, όπως συνιστάται από το CDC, να μπορεί να μειώσει το βάρος των καρδιαγγειακών συμβάντων στον πληθυσμό.

Πηγές:
Clinical Infectious Diseases.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το επιτυχημένο 12ο Bootcamp της Pfizer φέρνει 15 νέους εργαζόμενους στο CDI
Αττική: Καθυστερήσεις 5 ωρών για τα ασθενοφόρα - Επιχειρούν τα μισά, λόγω έλλειψης προσωπικού
Πανελλήνιο ρεκόρ στις μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων πέτυχε το Παπανικολάου