Ερευνητές του University of Vienna, σε νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, δεν ανακάλυψαν ενδείξεις θετικής επίδρασης της μουσικής του Μότσαρτ στην επιληψία.

Στο παρελθόν η μουσική του Μότσαρτ είχε συνδεθεί με διάφορες θετικές επιδράσεις σε ανθρώπους, ζώα και μικροοργανισμούς. Για παράδειγμαμ οι σονάτες του έχει λεχθεί πως αυξάνουν την αντίληψη στους ενηλίκους, σε παιδιά και έμβρυα. Ακόμα και οι αγελάδες, λέγεται ότι παρήγαγαν  γάλα όταν άκουγαν συνθέσεις του μουσικού.

Όμως, οι περισσότερες από αυτές τις εικαζόμενες επιδράσεις δεν έχουν επιστημονική βάση. Πιο πρόσφατα, ορισμένες έρευνες ανέφεραν ανακούφιση από τα συμπτώματα επιληψίας σε ασθενείς μετά την ακρόαση της ‘’σονάτας  448 για Δύο Πιάνα’’.

Όμως η νέα επισκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας για αυτό το θέμα έδειξε ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις για τέτοια ωφέλιμη επίδραση της μουσικής του Μότσαρτ στην επιληψία.

Η εικαζόμενη επίδραση μπορεί κυρίως να αποδοθεί σε επιλεκτική αναφορά, μικρά δείγματα και ανεπαρκείς πολιτικές έρευνας στη βιβλιογραφία.

Η μουσική του Μότσαρτ είναι όμορφη, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να περιμένουμε από αυτήν ανακούφιση από συμπτώματα της επιληψίας, κατέληξαν οι ερευνητές της νέας μελέτης.

Πηγές:
Scientific Reports

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα θανατηφόρα ασθένεια εξαπλώνεται στην Ιαπωνία
Πώς θα διατηρώ τα επίπεδα ενέργειάς μου υψηλά
Αλήθειες και ψέματα για την αφυδάτωση