Οι αγκινάρες περιέχουν αρκετά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν εφτά, που μπορείτε να λαμβάνετε αν περιλαμβάνετε το λαχανικό στα γεύματά σας.

Κορεσμός

Μια μεσαία αγκινάρα, σας παρέχει 7 γρ φυτικές ίνες-σχεδόν το ένα τρίτο της συνιστώμενης πρόσληψης. Έρευνες δείχνουν ότι οι φυτικές ίνες προφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία, όπως αυξημένο κορεσμό μετά τα γεύματα, σταθεροποίηση της γλυκόζης, μείωση της χοληστερόλης και της καρδιοπάθειας, του εγκεφαλικού και αρκετών ειδών καρκίνου.

Δυναμώνει τα οστά

Για κάθε μια αγκινάρα που καταναλώνετε, λαμβάνετε ως το ένα πέμπτο της συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης Κ. Αυτή η βιταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών, στην πήξη του αίματος και στην επούλωση πληγών. Για να διατηρήσετε γερά τα οστά σας καθώς μεγαλώνετε μην παραλείπετε αυτή την ουσία. Γυναίκες που την παραλείπουν από τη διατροφή τους έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάγματα.

Προστατεύει τον εγκέφαλο

Η αγκινάρα επίσης περιέχει φυλλικό οξύ που συνδέεται με την εγκεφαλική υγεία. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Neuroscience, άνθρωποι που λαμβάνουν  αρκετό φυλλικό οξύ από τη διατροφή τους είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν νόσο Alzheimer- αν και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο. Επίσης, η ουσία διατηρεί υγιή την καρδιά και τα αγγεία ενώ είναι σημαντική για την πρόληψη της αναιμίας και του κινδύνου ορισμένων γενετικών παθήσεων κατα την εγκυμοσύνη.

Εξαιρετική πηγή μαγνησίου

Μια μεσαία αγκινάρα-που έχει 60 θερμίδες- προσφέρει το ένα τέταρτο των καθημερινών σας αναγκών σε μαγνήσιο, το οποίο είναι σημαντικό για τη ρύθμιση της πίεσης, την ανάπτυξη των οστών, τη σύνθεση πρωτεϊνών και νεύρων, καθώς και τη μυϊκή λειτουργία.

Υγιή επίπεδα πίεσης

Οι αγκινάρες είναι επίσης καλή πηγή καλίου-μια αγκινάρα δίνει παρόμοια ποσότητα με αυτή μιας μεσαίου μεγέθους μπανάνας.

Όπως το μαγνήσιο, το κάλιο είναι αναγκαίο για τη λειτουργία μυών και νεύρων. Επίσης βοηθά στη στήριξη υγιών οστών και νεφρών και διατηρεί την ισορροπία υγρών στον οργανισμό.

Η λήψη επαρκών ποσοστών καλίου βοηθά στην αποβολή υπερβάλλοντος νατρίου από τα ούρα, βελτιώνοντας την ικανότητα ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης.

Παρέχει φωσφόρο

Μια αγκινάρα δίνει περίπου το 9% των καθημερνών τιμών φωσφόρου, που είναι σημαντικός για τη στήριξη των λειτουργιών του οργανισμού και την αποθήκευση ενέργειας, τη δημιουργία οστών και δοντιών και το φιλτράρισμα των αποβλήτων των νεφρών.

Χρήσιμα αντιοξειδωτικά

Οι αγκινάρες είναι γνωστές για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που περιέχουν τα λαχανικά και τα φρούτα και συμβάλλουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών-μορίων που βλάπτουν τα κύτταρα.

Εκτός του ότι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, οι αγκινάρες περιέχουν και δυο αντιοξειδωτικά με πολλά οφέλη, όπως μείωση της χοληστερτόλης, υποστήριξη της υγείας του ήπατος, μείωση του κινδύνου αρτηριοσκλήρυνσης  και ορισμένων ειδών καρκίνου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα