Οι ημικρανίες μπορεί να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και να διαρκέσουν αρκετά ώστε να την καταστρέψουν. Για πολλούς ανθρώπους αποτελούν συχνό πρόβλημα, και είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε τις αιτίες που μπορεί να σας προκαλέσουν μια ημικρανία. Αυτή η γνώση θα σας βοηθήσει να αποφύγετε και να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάσταση.

Η λίστα των πιθανών παραγόντων είναι μεγάλη και οι πιθανοί συνδυασμοί μεταξύ τους είναι αμέτρητοι. Αλλά η προσοχή στα διάφορα ερεθίσματα που συμβαίνουν ταυτόχρονα μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο έλεγχο της ημικρανίας. Ακολουθούν οι βασικοί παράγοντες κινδύνου της ημικρανίας που πρέπει να γνωρίζετε:

Πολύς ή πολύ λίγος ύπνος

Έντονη νηστεία ή αποφυγή φαγητού

Απότομη αύξηση ή μείωση του επιπέδου άγχους σας

Πολύ λίγη ή υπερβολική καφεΐνη (σε σύγκριση με αυτό που έχει συνηθίσει ο οργανισμός σας)

Αφυδάτωση, ακόμα και σε μικρό βαθμό

Ακραία άσκηση

Κατανάλωση αλκοόλ

Ορισμένα τρόφιμα, όπως παλαιωμένο τυρί και αλλαντικά

Η περίοδος

Κάπνισμα ή έκθεση σε καπνό άλλων

Υπερβολική ζέστη

Δυνατά φώτα

Έκθεση σε ορισμένες οσμές, όπως τα δυνατά αρώματα

Πόσο έλεγχο έχουμε πάνω σε αυτούς τους παράγοντες;

Ορισμένα ερεθίσματα είναι αναπόφευκτα: Δεν μπορείτε, ας πούμε, να ελέγξετε τον καιρό. Αλλά αν γνωρίζετε ότι η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων καφέ κατά τη διάρκεια της περιόδου σας είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει ημικρανία, λάβετε μέτρα για να αποφύγετε τα ερεθίσματα που μπορείτε να ελέγξετε. Αν έχετε παρατηρήσει ότι από ένα όριο και μετά, το αλκοόλ είναι σίγουρο ότι θα σας προκαλέσει ημικρανία, ξέρετε από ποιο σημείο και μετά δεν χρειάζεστε περισσότερο.

Ο λόγος που η διαχείριση της ημικρανίας είναι τόσο δύσκολη είναι ότι υπάρχουν πιθανές πολλαπλές γενετικές μορφές ημικρανίας και πολλοί πιθανοί ένοχοι. Όταν αυτοί οι ένοχοι "συνεργάζονται" μεταξύ τους, το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό, όσο να λέμε "κόψε τη ρίζα, έλυσες το πρόβλημα". Το άγχος, οι γυναικείες ορμονικές αλλαγές, ο καιρός, οι αλλαγές στο καθημερινό σας πρόγραμμα, ο δυνατός θόρυβος και οι έντονες οσμές μπορούν όλα να επηρεάσουν ένα γενετικά προδιατεθειμένο νευρικό σύστημα και να προκαλέσουν ημικρανία.

Οι υγιεινές συνήθειες στην καθημερινότητά μας μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό του προβλήματος. Εκτός από το να γνωρίζετε τι μπορεί να σας προκαλεί ημικρανίες, υπάρχουν και τα εξής βήματα που μπορείτε να κάνετε:

  • Προσπαθείτε να τρώτε γεύματα και σνακ με σταθερό πρόγραμμα
  • Μην χαλάτε το πρόγραμμα του ύπνου σας, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα
  • Παραμείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας άφθονο νερό
  • Κάντε τακτικά γυμναστική, συνδυάζοντας αερόβια και γυμναστική με αντιστάσεις/βάρη
  • Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης, όπως γιόγκα, ασκήσεις αναπνοής ή διαλογισμό.

Οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στη διαχείριση της ημικρανίας, αλλά δεν αποτελούν θεραπεία. Μιλήστε με τον γιατρό σας για να βρείτε τον κατάλληλο συνδυασμό φαρμάκων, συνηθειών και προσεγγίσεων όπως η ψυχοθεραπεία που θα έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα για εσάς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ολοκλήρωση και αποτελέσματα Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου MDR & IVDR
Μελάνωμα : Πειραματικό εμβόλιο σε συνδυασμό με το Pembrolizumab μειώνει τον κίνδυνο μετάστασης [μελέτη]
Ποια άθληση ωφελεί άτομα με καρδιακά προβλήματα - Τα ευρήματα ελληνικής μελέτης