Πληθαίνουν τα κρούσματα κλινικής αλλαντίασης στην Ευρώπη σε άτομα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ενδογαστρική χορήγηση βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α στην Τουρκία.

Σύμφωνα με σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), τα κρούσματα αφορούν ενηλίκους και απαιτήθηκε νοσηλεία ακόμη και σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Μέχρι σήμερα, οι αρχές της Γερμανίας έχουν αναφέρει 12 κρούσματα, προφανώς ιατρογενή, λόγω ενδογαστρικής ένεση αλλαντικής τοξίνης. Τα κρούσματα είναι μέσης ηλικίας και προέρχονται από διαφορετικές περιοχές της Γερμανίας.

Εκτιμάται πως έχουν πραγματοποιηθεί 1.000 έως 1.500 παρόμοιες θεραπείες σε Γερμανούς πολίτες στην Τουρκία μεταξύ 22 και 25 Φεβρουαρίου.

Η κλινική εικόνα των ασθενών κυμαινόταν από ήπια έως σοβαρή, ενώ απαιτήθηκαν και νοσηλείες, ορισμένες εκ των οποίων σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, οκτώ από τους ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία στην ίδια κλινική της Κωνσταντινούπολης. Οι ασθενείς φέρονται να έχουν δηλώσει πως ήρθαν σε επαφή με την κλινική μέσω WhatsApp.

Ένα κρούσμα κλινικής αλλαντίασης αναφέρθηκε και στην Αυστρία, η οποία αφορά γυναίκα που υποβλήθηκε σε ενδογαστρική ένεση. Η γυναίκα ανέφερε πως ήρθε μόνη της σε επαφή με την κλινική. Νοσηλεύτηκε με βλεφαρόπτωση, δυσφαγία, δύσπνοια και γενικευμένη μυϊκή αδυναμία.

Κρούσμα ανέφεραν και οι αρχές της Ελβετίας. Πρόκειται για γυναίκα άνω των 45 ετών, η οποία είχε υποβληθεί σε θεραπεία στην ίδια κλινική της Τουρκίας.

Το 2019, είχε καταγραφεί παρόμοιο περιστατικό στη Γαλλία. Αφορούσε γυναίκα άνω των 25 ετών, η οποία είχε υποβληθεί σε θεραπεία απώλειας βάρους στην Αίγυπτο και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στη χώρα της.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, σε ορισμένες περιπτώσεις κρούσματα ιατρογενούς αλλαντίασης συνδέονται με πλαστό ή μη αδειοδοτημένο φάρμακο.

Εγχυση μέσω ενέσεων βοτουλινικής τοξίνης στο γαστρικό τοίχωμα

Είναι μία σύγχρονη τεχνική, η οποία χορηγείται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Μέσω του στομάχου, πραγματοποιούνται πολλές θεραπείες απώλειας βάρους, όπως το γαστρικό μπαλόνι, η ενδοσκοπική γαστροπλαστική, χειρουργικές επεμβάσεις, όπως το γαστρικό μανίκι και η γαστρική παράκαμψη.

Στόχος των θεραπειών αυτών είναι η μείωση της χωρητικότητας του στομάχου, ώστε να επιτευχθεί μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων. Καμία από αυτές, όμως, δεν στοχεύει άμεσα στον επηρεασμό της λειτουργίας του στομάχου ως μέσο απώλειας βάρους.

Η Βοτουλινική τοξίνη στομάχου είναι μία τεχνική, η οποία έχει σκοπό να καλύψει αυτό το κενό.

Αλλαντίαση

Η αλλαντίαση είναι μια σοβαρή νευροπαραλυτική ασθένεια που προκαλείται από αλλαντικές τοξίνες, κυρίως από το βακτήριο Clostridium botulinum.

Η νόσος εμφανίζεται φυσικά με τέσσερις διαφορετικές μορφές: αλλαντίαση που μεταδίδεται από τα τρόφιμα, εντερική αλλαντίαση, βρεφική αλλαντίαση και αλλαντίαση τραυμάτων.

Υπάρχουν δύο άλλες μορφές αλλαντίασης που δεν εμφανίζονται φυσικά: η αλλαντίαση με εισπνοή και η ιατρογενής αλλαντίαση, η οποία είναι η πιο πρόσφατη ανθρωπογενής μορφή αλλαντίασης.

Η δηλητηρίαση μπορεί να εμφανιστεί ως ανεπιθύμητο συμβάν μετά τη χορήγηση ενδογαστρικής αλλαντικής τοξίνης. Αν και θεωρείται σπάνιο, άτομα που λαμβάνουν τις συγκεκριμένες ενέσεις για αισθητικούς λόγους, όπως ρυτίδες ή θεραπείες για τη διαχείριση της μυϊκής σπαστικότητας), μπορούν να αναπτύξουν ιατρογενή αλλαντίαση στην περίπτωση που λάβουν υπερβολική δόση.

Τα συμπτώματα της ιατρογενούς αλλαντίασης χαρακτηρίζονται από αδυναμία και δυσκολία στην κατάποση. Συμπτώματα που ακολουθούν αισθητικές επεμβάσεις είναι θολή όραση, βλεφαρόπτωση, δυσκολία στην κατάποση και ξηροστομία.

Τα συμπτώματα της αλλαντίασης μπορεί να είναι πολύ σοβαρά και απαιτούν θεραπεία εντατικής θεραπείας καθώς και χορήγηση αντιτοξίνης. Ακόμη και όταν υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες, η πλήρης αποκατάσταση διαρκεί συνήθως εβδομάδες έως μήνες.

Αξιολόγηση ECDC

Οι ειδικοί του ECDC τονίζουν πως πρόκειται για μία μαζική εκδήλωση κρουσμάτων σε πολλές χώρες, με τουλάχιστον 14 περιπτώσεις ιατρογενούς αλλαντίασης στη Γερμανία (12 κρούσματα), στην Αυστρία (1 κρούσμα) και στην Ελβετία (1 κρούσμα) με γαστρικές ενέσεις που χορηγήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ 22 και 25 Φεβρουαρίου.

Τα κρούσματα είναι άτομα μέσης ηλικίας. Μεταξύ δέκα περιπτώσεων με γνωστές πληροφορίες στη Γερμανία (8 περιπτώσεις),

Είναι πιθανό να εκδηλωθούν νέα κρούσματα, ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων που ταξιδεύουν στην Τουρκία για ιατρικές θεραπείες που περιλαμβάνει ενδογαστρικές ενέσεις.

Άτομα που έχουν ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία για ενδογαστρική θεραπεία και εμφανίζουν συμπτώματα σχετικά με αλλαντίαση (αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή και στην κατάποση), συνιστάται να αναζητήσουν γιατρό, το συντομότερο δυνατό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια